MY KTEO

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως Ερέτριας όπου βρίσκεται το κατάστημα πρώην «Θέαλος» και τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της παλαιάς Εθνικής Οδού Ε44 Χαλκίδας-Λεπούρων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας


Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως Ερέτριας στο Ο.Τ. 22, όπου βρίσκεται το δημοτικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώην «Θέαλος». Το ισχύον μέχρι χθες σχέδιο πόλης δεν ταυτιζόταν με την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα, όπως ο αιγιαλός αλλά και η χρήση της παλαιάς εθνικής οδού που περνάει μέσα το ακίνητο. 

Μετά την τροποποίηση το Σχέδιο Πόλης εναρμονίζεται πλέον με την υφιστάμενη κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παλαιά εθνική οδός θα διατηρηθεί ως πεζόδρομος και χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος, ενώ και ένα νέο δίκτυο πεζόδρομων θα δημιουργηθεί γύρω από το Ο.Τ. 22.

Άκρως απαραίτητη χαρακτήρισε την τροποποίηση η πρώην δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γουρνής, τόνισε ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση με αποτέλεσμα ο Δήμος για δυο χρόνια να χάνει χρήματα, αφού δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ακίνητο.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία αυτή τη φορά, τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της παλαιάς Εθνικής Οδού Ε44 Χαλκίδας – Λεπούρων που διέρχεται εντός σχεδίου πόλεως Ερέτριας και που θεωρείται παράκαμψη του της νέας εθνικής οδού. Συγκεκριμένα ο αποχαρακτηρισμός αποσκοπεί στο να περιέλθει ο δρόμος αυτός στον Δήμο, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει ούτε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αφού η μέχρι χθες ανήκε στο δημόσιο.

Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο Νίκος Γουρνής που συνέδεσε την πρόταση αποχαρακτηρισμού με το έργο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με τον κ. Γουρνή η απόφαση αυτή θα διαταράξει την κοινωνία της Ερέτριας, αφού θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα πλήξουν τους επαγγελματίες και όχι μόνο. Πρότεινε την αναβολή του θέματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό και κατόπιν το καταψήφισε, όπως και η παράταξή του.

Ξεκάθαρος ήταν τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Δημητρόπουλος, όσο και  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Ανδρουλάκης, ότι η  ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αφορά την περιοχή από την οδό Αρχαίου Θεάτρου και ανατολικότερα και δεν έχει καμία σχέση με το τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού, που θα αποχαρακτηριστεί.

Αρκετές φορές υψώθηκαν οι τόνοι μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον κ. Ανδρουλάκη να παρεμβαίνει τις περισσότερες φορές κατευναστικά, χωρίς όμως να χάνει το χιούμορ του «μαλώνοντας» τους δημοτικούς συμβούλους. «Τι έχετε πάθει σήμερα. Είστε ντεφορμέ» είπε ο πρόεδρος όταν στο θέμα της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως Ερέτριας στο Ο.Τ. 22 η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βούλα Αμερικάνου επέμενε να μάθει πως νοικιάστηκε ο «Θέαλος» και πως έγιναν εντός του ακινήτου αυθαίρετες κατασκευές. Γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις από μερίδα δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, αλλά και της αντιπολίτευσης, με την Αμφιτρίτη Αλημπατέ να κατηγορεί την κ. Αμερικάνου ότι έχει εμμονές.