MY KTEO

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Η επιστήμη λέει ότι τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας είναι πιο διασκεδαστικά: 5 λόγοι που εξηγούν το γιατί


Πρόκειται για μία πολύ κοινή άποψη που πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις των γονέων. Πώς δηλαδή η σειρά γέννησης κάθε παιδιού επηρεάζει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, συχνά τα πρωτότοκα παιδιά φαίνεται πως είναι ήσυχα, τελειομανείς, αρκετά ανεξάρτητα και αρχηγοί. Τα μεσαία παιδιά τείνουν να είναι πιο κοινωνικά και να έχουν έναν πιο δημιουργικό χαρακτήρα. Τι συμβαίνει όμως με το μικρότερο παιδί μίας οικογένειας; Αυτό συνήθως είναι το πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό μέλος της οικογένειας. Γιατί;

1- Είσαι πιο χαλαρή με τους περιορισμούς
Εάν έχεις περισσότερα από δύο παιδιά, θα γνωρίζεις πολύ καλά πως όσο περνά ο χρόνος εσύ έχεις καταφέρει να χαλαρώσεις πολύ περισσότερο συγκριτικά με το πως συμπεριφερόσουν όταν έγινες μητέρα για πρώτη φορά. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Δεν αγχώνεσαι πλέον το ίδιο με τα μικρόβια όταν το παιδί σου παίζει με τα χώματα ή σε κάποια τσουλήθρα. Σκέψου δηλαδή όλους τους περιορισμούς και τους φόβους, που σαφώς ήταν λογικοί και πήγαζαν από την αγάπη σου, όταν το πρώτο σου παιδί ξεκίνησε να κάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Σου φαίνεται πως ήσουν τελείως διαφορετικός άνθρωπος, σωστά; Ακριβώς επειδή λοιπόν, τα μικρότερα παιδιά έχουν λιγότερους περιορισμούς και νιώθουν την ηρεμία σου, τείνουν να είναι πιο χαλαρά και ευχάριστα.

2- Γνωρίζεις πως τίποτα δεν διαρκεί για πάντα
Λίγο πριν γίνεις μητέρα για πρώτη φορά, σίγουρα θα βρέθηκε κάποιος να σου πει να απολαύσεις όσο περισσότερο γίνεται κάθε στιγμή του παιδιού σου, επειδή ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Το πιθανότερο είναι πως δεν το πίστεψες τότε ή ενδεχομένως να μην το αντιλήφθηκες πλήρως. Σήμερα όμως, γνωρίζεις ακριβώς τι σημαίνει. Συνεπώς, θέλεις να περάσεις όσο το δυνατόν περισσότερες fun στιγμές με το μικρότερο παιδί σου, να απολαύσεις κάθε στιγμή, να κρατήσεις κάθε μικρή ανάμνηση. Φυσικά, το ίδιο έχεις κάνει με όλα τα παιδιά σου, ωστόσο με το μικρό είσαι εσύ λίγο πιο cool. Έτσι, νιώθει το ίδιο και το παιδί.

3- Λιγότεροι κανόνες, περισσότερη διασκέδαση
Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά παράπονα που έχουν τα μεγαλύτερα παιδιά μίας οικογένειας. Πώς εκείνα, δηλαδή, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερους περιορισμούς από τους γονείς, ενώ στη δεν συμβαίνει το ίδιο με τα νεότερα αδέρφια τους. Όσο περνά ο χρόνος και όσες περισσότερες εμπειρίες βιώνεις με τα παιδιά σου, τόσο περισσότερο κάνεις “εκπτώσεις” σε κάποιους κανονισμούς όπως η ώρα επιστροφής στο σπίτι μετά από κάποια έξοδο με συμμαθητές ή το sleepover σε κάποια φίλη. Σαφώς, αυτό δεν σημαίνει πως δεν προστατεύεις το μικρότερο παιδί σου, απλώς είσαι πιο χαλαρή.

4- Βολεύονται πιο εύκολα
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το μικρότερο παιδί μίας οικογένειας συνήθως είναι πιο χαλαρό σε πολλά ζητήματα, αφού συνήθως χρειάζεται να προσαρμοστεί ή να ακολουθήσει το πρόγραμμα όλης της οικογένειας. Μπορεί να παρακολουθήσει την προπόνηση του μεγαλύτερου παιδιού ή να ακολουθήσει τη διατροφή που κάνει η αδερφή του. Για ακόμα μία φορά, αυτή η χαλαρότητα προκύπτει και από τον τρόπο που αντιμετωπίζεις και εσύ το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών. Στο πρώτο, μπορεί να έκοβες ευλαβικά τα πιο φρέσκα φρούτα για βραδινό, ενώ όταν έρχεται το μικρότερο παιδί, συμβιβάζεσαι στην ιδέα πως μπορεί να μη τρώει φρούτα καθημερινά.

5- Αναζητούν την προσοχή των γονιών τους
Εάν έχεις παρατηρήσει πως το μικρότερο παιδί σου έχει πολύ χιούμορ, υπάρχει λόγος. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως αυτά τα παιδιά αναζητούν την προσοχή των γονιών τους και συνήθως θέτουν ως “όπλο” το χιούμορ τους. Τείνουν επίσης να είναι περισσότερο εξωστρεφή και κοινωνικά, αφού με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να συνδεθούν περισσότερο με τους γονείς τους.

Αλήθεια ή Μύθος;
Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, χρειάζεται να παραδεχτούμε πως τα νεότερα παιδιά μίας οικογένειας φαίνεται πως είναι πιο διασκεδαστικά, επειδή είμαστε εμείς πιο χαλαροί ως γονείς. Συνήθως, στο πρώτο παιδί αισθανόμαστε όλο το άγχος, στο δεύτερο παιδί ξεκινάμε κάπως να χαλαρώνουμε και εν τέλει στο μικρότερο παιδί είμαστε πολύ cool. Επίσης, πολύ βοηθητικό είναι πως υπάρχει περισσότερη βοήθεια στο σπίτι -hello; κάθε παιδί έχει αναλάβει και κάποια εργασία, ώστε να μάθει να γίνει υπεύθυνο- συνεπώς και εμείς νιώθουμε κάπως πιο χαλαροί και να διαχειριστούμε κάποιες καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Είναι λοιπόν τα μικρότερα παιδιά πιο fun; Όλα τα παιδιά είναι ευχάριστα και διασκεδαστικά. Αρκεί να είμαστε και εμείς!



Πηγή: themamagers.gr