MY KTEO

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Και όμως, ο γάμος έχει 5 σημαντικά οφέλη στην υγεία


Σημαντικό ρόλο στην υγεία, με πολλούς τρόπους, διαδραματίζει ο γάμος, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Στην πιο πρόσφατη του είδους της μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε ότι ο γάμος προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2.

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν πολλές μελέτες, που συνηγορούν στο ότι ο γάμος συμβάλει στη μακροζωία, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προλαμβάνει τον διαβήτη
Η πιο πρόσφατη σχετική επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care και συμπεριέλαβε 3.335 ενήλικες από τη Βρετανία, από 50 έως 89 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, ο γάμος ή η συμβίωση, βοηθά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, φάνηκε ότι σε όσους χώριζαν, το ζάχαρό τους αυξανόταν.

«Εκτός από τα κοινωνικά, υπάρχουν και πρακτικά οφέλη στην υγεία από τις ασφαλείς, μακροχρόνιες σχέσεις», εξηγεί η Sandra Wheatley, κοινωνική ψυχολόγος με εξειδίκευση στις οικογενειακές σχέσεις.

Για παράδειγμα, το να μοιράζονται δύο άτομα τα έξοδα ενός σπιτιού και να έχουν λιγότερη ανασφάλεια για την οικονομική σταθερότητα, είναι κάτι που βοηθάει και τους δύο να έχουν λιγότερο άγχος.

Αντίθετα, η μοναξιά έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο άγχος στην καθημερινότητα και έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία.

Βέβαια, όπως εξηγεί η δρ Wheatley, αν έχουμε μία παραβιαστική σχέση ή υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως ενδοοικογενειακή βία, το πιο σωστό είναι να τη διαλύσουμε.

Αυξάνει τη μακροζωία κυρίως στους άντρες
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies το 2007, διαπιστώθηκε ότι οι παντρεμένοι είχαν 10% με 15% μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας ανά ηλικία.

Μάλιστα, η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

«Οι παντρεμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερο όφελος στη σωματική, ενώ οι γυναίκες στην ψυχική υγεία», αναφέρει μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ και στόχο είχε να διερευνήσει τα αποτελέσματα της προηγούμενης μελέτης για τα δύο φύλα.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Έχοντας εξετάσει 1.593 παντρεμένους που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρδιακή προσβολή σε διαφορετικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ το 2022, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Yale, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο να πάθει κάποιος ξανά καρδιακό επεισόδιο και να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Επίσης, όσοι ήταν παντρεμένοι, είχαν και λιγότερα επεισόδια στηθαγχικού άλγους. Βέβαια, αυτά τα δύο οφέλη, ίσχυαν μόνο για όσους ο γάμος τους ήταν ευτυχισμένος.

Την ίδια στιγμή, μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, σε σχέση με όσους έχουν χωρίσει και αυτούς που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ.

Ο γάμος βοηθά στην επιβίωση από τον καρκίνο
Μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γάμος αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιό τους δεδομένα από 393.470 άνδρες και 389.697 γυναίκες, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει κάποιον τύπο καρκίνου, ο οποίος είχε υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργένηδες είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους παντρεμένους άνδρες. Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 17%.

«Καθώς η τάση αυτή ήταν ανεξάρτητη από την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, υποθέτουμε ότι σχετίζεται περισσότερο με την υποστήριξη που έχουμε από τον σύζυγο ή σύντροφό μας στη φάση θεραπείας του καρκίνου», εξηγεί η Maria Elena Martinez, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι Ronald Glaser και Jan Kiecolt-Glaser από το Ιατρικό Κολλέγιο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, έχουν κάνει μερικές από τις καλύτερες έρευνες στην Ιστορία για τον γάμο και τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις, ότι η ποιότητα του γάμου σχετίζεται με ακόμα καλύτερη υγεία», εξηγεί ο δρ Kiecolt-Glaser.

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιον ή ποιους τρόπους. Για παράδειγμα όταν είμαστε καλά μέσα στον γάμο μας τρώμε καλύτερα; Κοιμόμαστε καλύτερα; Είμαστε πιο ήρεμοι και αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς…», διερωτάται ο ίδιος.

Τα ευρήματα των ειδικών καταλήγουν σε πολλά συμπεράσματα, τα οποία όμως έχουν ένα βασικό παρανομαστή: η αλληλεπίδραση που έχουν οι παντρεμένοι μεταξύ τους, βοηθά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ορμόνες του στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό τους συστήμα.

Και οι δύο σχολιάζουν ότι ο γάμος είναι το καλύτερο φάρμακο όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη των περισσότερων ασθενειών.



News247.gr