MY KTEO

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Συντάξεις: 6 κατηγορίες αποκλεισμένων από τις αυξήσεις


Η πλειονότητα των συνταξιούχων βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις και εξαιρέσεις.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Αν και έχει κυριαρχήσει η εντύπωση ότι, έστω και μετά βασάνων, οι συνταξιούχοι έλαβαν πίσω ένα μεγάλο μέρος των απωλειών τους από τον πληθωρισμό, ωστόσο αυτή είναι μόνο η πρώτη - επικοινωνιακή εντύπωση.

Βεβαίως, η πλειονότητα των συνταξιούχων βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδίως των εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να ξεσπιτωθούν προκειμένου να υπηρετήσουν την εκπαίδευση (σ.σ. όλοι αυτοί θα πάρουν αύξηση το 2024…), ωστόσο υπάρχουν τρεις ενστάσεις και έξι εξαιρέσεις.

Ενστάσεις
Ως προς την καθολικότητα της αναπροσαρμογής έχουμε:
α) Η αύξηση (7,75%) δεν αφορά τις συνολικές απώλειες από τον πληθωρισμό (9,6% το 2022), ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έκρηξη της ακρίβειας στα είδη ευρείας/λαϊκής κατανάλωσης.
β) Δεν τιμαριθμοποιήθηκε η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι τελικές-καθαρές αυξήσεις να περιορίζονται στο 1/3 των εξαγγελιών (τα υπόλοιπα παρακρατούνται σαν φόροι, εισφορές και ειδικά τέλη συνταξιούχων).
γ) Δεν καλύπτει το σύνολο των συνταξιούχων, καθώς οι 910.000 που είχαν προσωπική διαφορά θα λάβουν τελικά ένα μικρό εφάπαξ ποσό. Το οποίο, επιπλέον, δεν μειώνει στο παραμικρό την περίφημη προσωπική διαφορά.

Εξαιρέσεις
Ως προς τις εξαιρέσεις ή τις αδικίες έχουμε:

Οι αυξήσεις δεν αφορούν στο σύνολο των αποδοχών, καθώς εξαιρούνται οι επικουρικές συντάξεις. Υπολογίζεται ότι άνω του 1,4 εκ. δικαιούχων συμπληρώνει τις αποδοχές του με ποσά που αγγίζουν ακόμη και το 30% από την επικουρική σύνταξη. Και αυτό το ποσό δεν προβλέπεται να αυξηθεί ούτε στο μέλλον λόγω των ελλειμμάτων του Ταμείου. Ειδικά μετά την αποκοπή των εισφορών των νεοεισεχομένων στην αγορά εργασίας, ποσά που κατατίθενται στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ΤΕΚΑ.

Όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν λαμβάνουν καν αναλογική των (καταβολών-εισφορών) σύνταξη.

Οι ανάπηροι που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (λόγω ασθενειών ή οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω αναπηρίας ή ατυχήματος δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές, δεν λαμβάνουν σύνταξη (με όριο τα 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ και 6.000 ευρώ στο πρώην ΟΓΑ).

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και η εισφορά Υγείας 6% και επί των επικουρικών, επιβαρύνσεις που θεσπίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, περιορίζουν αισθητά τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Δεν υπάρχει κατώφλι κατώτατης σύνταξης με αποτέλεσμα ο «απόμαχος» να κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο απόλυτης φτώχειας. Επίσης καταργήθηκε το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να μην έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης…

Ορισμένοι ασφαλισμένοι (κυρίως αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2019-20), λαμβάνουν και σήμερα μικρότερες αποδοχές σαν συντάξεις από τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους οι οποίοι, ναι μεν δεν κατέβαλαν εισφορές, ωστόσο λαμβάνουν σήμερα υψηλότερες ενισχύσεις (388 ευρώ) έναντι 286 στον πρώην ΟΓΑ…



iEidiseis.gr