MY KTEO

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Ρύθμιση οφειλών: Πότε αρχίζουν οι 72 και 120 δόσεις – Η επίσημη δήλωση


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε την Κυριακή (19/02) πως η ρύθμιση οφειλών με τις 72 και τις 120 δόσεις για εκείνους που χρωστούν, πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος είπε ως προς τη ρύθμιση οφειλών: «Αυτή ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση με τους θεσμούς, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αξιολογείται. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας. Θα ξεκινήσει τον Απρίλιο το μέτρο με τις 120 και 72 δόσεις. Αυτά που λέει ο Τσίπρας, κοστίζουν ετησίως 10-11 δισ. ευρώ. Είναι σαφέστατο πως με αυτό θα έχουμε τις συνέπειες του παρελθόντος. Με τις δόσεις, καλύπτονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ υπάρχει επιδίωξη να επεκταθεί και στους δήμους. Δεν υπάρχουν οι 100 δόσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που έχουν πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια».

Ακόμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις συντάξεις και στο μισθολογικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας: «Του χρόνου, με βάση τον πληθωρισμό και τα οικονομικά δεδομένα, θα υπάρχει νέα μόνιμη αύξηση 3,4%. […] Οι δημόσιοι υπάλληλοι επί μια δεκαετία είχαν περικοπές. Φέτος καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, ένα κόστος 200 εκατ. ευρώ και βοηθάμε μέσα από βαρέα και ανθυγιεινά. Εκεί θα μπουν και άλλες κατηγορίες. Ήταν κόστος 170 εκατ. ευρώ και γίνεται 250 εκατ.. Έχουμε και πρόβλεψη για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκατ. ευρώ (μέσα και οι στρατιωτικοί)».

Τι είπε για τους πλειστηριασμούς
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών, υποστηρίζοντας πως «σήμερα υπάρχει πλατφόρμα για διάσωση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών, έχουν μπει 17.000 νοικοκυριά, τους πληρώνουμε ως 250 ευρώ τον μήνα, παραλάβαμε 250 εκατ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, προσπαθούμε να το λύσουμε».

Επιπλέον, ο ίδιος είπε: «Την Τρίτη (21/02) καταθέτουμε τροπολογία για να βελτιώσουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πάνω απο 3.000 συμπατριώτες μας έχουν ωφεληθεί. Δεν παρουσιάζω μια εικόνα υπεραισίοδοξη. Ερχόμστε με διατάξεις και βελτιώνουμε το πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού για να βοηθήσουμε τους πολίτες να ρυθμίσουν το συνολικό ιδιωτικό τους χρέος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600.000 οικήματα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα 200.000 είναι σπίτια και τα υπόλοιπα συνδέονται με επιχειρήσεις. Τα 300.000 έχουν ρυθμιστεί διμερώς, μεταξύ διαχειριστή, τράπεζας και πολίτη. Είναι ευθύνη των διαχειριστών δανείων να εκτιμήσουν πραγματικότητα και να ρυθμίσουν καλύτερα. Τους λέμε "ρυθμίστε καλύτερα"».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε για τους πλειστηριασμούς: «Οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 35.000, αφορούσαν και στην πρώτη κατοικία. Διαβεβαιώνω τους ευάλωτους δανειολήπτες ότι η πρώτη τους κατοικία είναι διασφαλισμένη, σταματούν για 14 μήνες οι οποιεσδήποτε ενέργεις. Οι 30.000-40.000 που έχουν πρόβλημα και μπουν στην πλατφόρμα τους εξωδικαστικού, θα δουν το 50% της αυξημένης δόσης να το πληρώνει η τράπεζα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός γίνεται για να βοηθήουμε το σύνολο της κοινωνάς για καλύτερες ρυθμίσεις».

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 72 και στις 120 δόσεις
Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο, η βασική επιδίωξη είναι να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία σε εκείνους που έχασαν τις ρυθμίσεις εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, να είναι και πάλι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ, παράλληλα, με τη νέα στοχευμένη ρύθμιση ουσιαστικά επιβραβεύεται η συνέπεια των οφειλετών.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις επιχειρούμενες αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ουσιαστικά επιχειρείται να γίνει το συγκεκριμένο εργαλείο πιο φιλικό για τους οφειλέτες και συνάμα να αυξηθεί η πίεση προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», ώστε να αποδεχθούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Ας δούμε αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τη ρύθμιση χρεών, όπως αυτά αποτυπώνονται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πάγια ρύθμιση: Γι' αυτή δεν αλλάζει κάτι αλλά παραμένει στο τραπέζι, ως λύση στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορεί να κάνει χρήση κάποιας άλλης πιο ευνοϊκής, από αυτές που ήδη υπάρχουν. Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση χρεών σε 24 ή 48 δόσεις, αλλά και το είδος της οφειλής. Δεν μπαίνει κάποιο εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο. Η ρύθμιση των οφειλών μπορεί να γίνει ακόμα και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τρέχουσες και τακτικές οφειλές, όπως ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις. Οι οφειλέτες, όμως, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι όσο περισσότερες είναι οι δόσεις που επιλέγονται, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% και για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%. Οι έκτακτες οφειλές ρυθμίζονται σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% σε ετήσια βάση. Σε αυτήν τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν μετά από ελέγχους κ.λπ..

Αναβίωση 120 δόσεων: Όλοι εκείνοι που ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων και την απώλεσαν μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2023, θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε αυτήν υποβάλλοντας αίτηση έως και τις 31 Ιουλίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν εφάπαξ δύο μηνιαίες δόσεις. Οι καταβολές που χάθηκαν, θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης. Στην περίπτωση εκείνη που ο οφειλέτης έχει και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως για παράδειγμα απλήρωτες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος του 2022 ή τον ΕΝΦΙΑ του ίδιου χρόνου, έχει την υποχρέωση να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή εάν αυτές είναι έκτακτες σε αυτή των 48 δόσεων. Η προθεσμία που έχει για το πράξει είναι ένας μήνας από την επικύρωση αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%.

Αναβίωση 36 ή 72 δόσεων: Λίγο-πολύ ισχύουν τα ίδια όπως και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι, για να ενταχθούν εκ νέου, θα πρέπει να έχει χαθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η αίτηση να υποβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου και, ταυτόχρονα, να καταβληθούν εφάπαξ δύο μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση εκείνη που υπάρχουν και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποχρεωτικά εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37 - 72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.

Ρύθμιση - επιβράβευση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεις: Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν όλοι εκείνοι που κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, στις οποίες είχαν ενταχθεί και ταυτόχρονα την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης καθορίζεται σε 30 ευρώ. Οι παραπάνω δόσεις είναι έντοκες. Εκείνοι που θα επιλέξουν τις 36 δόσεις το επιτόκιο, ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).

Μεταφορά από την πάγια ρύθμιση σε αυτή των 36 ή 72 δόσεων: Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ενταχθούν οι συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ήδη τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτοί λοιπόν θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εντάξουν την οφειλή τους στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Παράλληλα, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και, ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας που χάθηκαν, υποχρεωτικά εντάσσονται εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.


iEidiseis.gr