MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Τρεις ευκαιρίες για ρύθμιση και συνταξιοδότηση


Πιο εύκολα βγαίνουν πλέον στη σύνταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, αν και οι αποδοχές που θα λάβουν κινούνται –πολλές φορές- κάτω ακόμη του ορίου της φτώχειας.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Οι ασφαλισμένοι με χρέη, συνήθως, είναι αποκλεισμένοι από το ασφαλιστικό σύστημα και δεν δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης, πέραν των δημόσιων δομών υγείας. Ταυτόχρονα δεν διαθέτουν πόρους, ειδικά όταν είναι ανάπηροι ή ασθενείς, άρα δεν μπορούν να κινητοποιηθούν προς ανεύρεση εργασίας και αποπληρωμή των οφειλών και διασφάλισης ενός επιπέδου συνταξιοδοτικών παροχών.

Με τις ρυθμίσεις των οφειλών ή τη διαγραφή χρεών, ευκαιρίες το ασφαλιστικό σύστημα προσφέρει πλέον λύσεις. Και εάν οι τελικές αποδοχές οδηγούν στη… μόνιμη φτωχοποίηση του συνταξιούχου, ωστόσο οι υπόχρεοι αποσείουν μεγάλο μέρος ή ολόκληρο το χρέος και έτσι, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μεταβιβάσουν ελεύθερα βαρών τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν τρεις επιλογές:

1.Τον περιορισμό της οφειλής στα 20.000 ευρώ (για εμπόρους, επιχειρηματίες, επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες), είτε κάτω των 6.000 ευρώ (αγρότες).

Ακολούθως θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης και η οφειλή θα εξυπηρετείται από τη σύνταξη.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η σύνταξη, κυρίως του ΟΓΑ, κινδυνεύει να κυμανθεί κάτω από το ποσό που λαμβάνει ο ανασφάλιστος (388 ευρώ μεικτά και 364 καθαρά μετά την παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ).

Κοντολογίς, η ρύθμιση των οφειλών συμφέρει κάποιον που είναι 62-65 ετών, καθώς μετά από 4-5 χρόνια θα δει το σχετικό ποσό να επανέρχεται-αυξάνεται (μετά την αποπληρωμή της οφειλής). Παρά κάποιον που είναι 67 ετών, άρα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προσδόκιμου ζωής…

2.Η δεύτερη δυνατότητα που έχει ο υπερχρεωμένος ασφαλισμένος είναι η διαγραφή της οφειλής, στις περιπτώσεις που αυτή αναφέρεται σε διάστημα πέραν της 10ετίας.

Παράλληλα όμως θα διαγραφεί και ο ασφαλιστέος βίος, δηλαδή θα μειωθεί σημαντική η ανταποδοτική σύνταξη και, ίσως, η εθνική σύνταξη στην περίπτωση που με την απόσειση των οικονομικών βαρών χαθεί και σημαντικός ασφαλιστικός χρόνος και δεν συμπληρώνεται 20ετία στον εναπομείναντα χρόνο ασφάλισης (413 ευρώ η εθνική σύνταξη στην 20ετία).

3.Η τρίτη εναλλακτική αφορά στην παραίτηση από το δικαίωμα λήψης της σύνταξης και η καταφυγή στον ΟΠΕΚΑ για την σύνταξη «ανασφάλιστου ηλικιωμένου». Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως πριν το 67ο έτος της ηλικίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.640 ευρώ (και το ατομικό 4.320 ευρώ)

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ και η κινητή περιουσία (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση τα καθαρά που λαμβάνει ο ανασφάλιστος είναι 364 ευρώ και αποκτά ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.



iEidiseis.gr