MY KTEO

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Εφορία - ΕΦΚΑ - Πλειστηριασμοί: Οι ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές


Τι γίνεται με την επαναφορά των 120 δόσεων - Αναμένεται και δεύτερη ευκαιρία για την εξόφληση χρεών 

Το πακέτο των έκτακτων παροχών, αναμένεται να κλειδώσει μέσα στην εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, και θα είναι ένα βοήθημα για τους φορολογούμενους ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο.

Μάλιστα, η διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με συγκεκριμένα κριτήρια και χρονικό πεδίο θα επιμηκυνθεί.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης η πληρωμή δυο δόσεων θα γίνεται με την αναβίωση της συμμετοχής σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών, των 100, 120 και 72 δόσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς χάθηκαν λόγω αδυναμίας πληρωμών.

Πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι;
Πάνω από 350.000 φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχασαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του παρελθόντος λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού θα είναι οι κερδισμένοι.

Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας. Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα» προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να βάλει φρένο στις «κόκκινες» φορολογικές οφειλές και να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

«Όταν κάποιος ρυθμίζει, δεν υπάρχει απειλή πλειστηριασμού»
Ερωτηθείς για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει οδηγήσει σε ρυθμίσεις 1 δισ. «Είναι ένα σύστημα που τρέχει και το οποίο αποδέχονται οι πολίτες», πρόσθεσε. Οπως είπε, οι διμερείς διευθετήσεις, ανάμεσα σε πολίτες και servicers-τράπεζες προσεγγίζουν τα 30 δισ. και αφορούν 600.000 δανειολήπτες. «Αυτοί ρυθμίζουν και αυτό είναι το σημαντικό. Όταν κάποιος ρυθμίζει, δεν υπάρχει απειλή πλειστηριασμού», υπογράμμισε.



newsbomb.gr