MY KTEO

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Θανάσης Τάρτης: «Αργοπεθαίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»


Η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, δίνει ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες. Ενώ ποτέ άλλοτε δεν έχουν ακουστεί τόσο πολλά για την ανάγκη υποστήριξης

τους από τους κυβερνώντες, αλλά μόνο στα λόγια και με έντονους φανφαρισμούς.

Όχι άλλα λόγια, όχι απραγματοποίητες υποσχέσεις, όχι άλλα ψέμματα… Εδώ και τώρα πράξεις!

Πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, τα λουκέτα είναι προ των πυλών, αφού το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τα νέα «κόκκινα δάνεια», τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Την αγωνία των μικρομεσαίων για το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος την κατανοούμε στο ΠΑΣΟΚ και γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι ο βασικός παράγοντας για την επιβίωσή τους, λόγω του ότι οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν σχεδόν κλείσει. Τη στιγμή που οι τρίμηνες επιταγές αντιμετωπίζονται ως «μετρητά», και οι επιταγές εξαμήνου και οκταμήνου γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Ενώ τα κριτήρια και οι όροι χρηματοδότησης έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί, καθώς με την υψηλή φορολογία, την χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και το υψηλό λειτουργικό κόστος είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην χώρα μας.

Το ζητούμενο είναι τα μέτρα που προτείνονται και συζητιούνται να μπορέσουν να γίνουν πράξη, ώστε οι επιχειρήσεις, που αποτελούν τον βασικό κορμό της οικονομίας μας, να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές.

Όποιο μέρος της Εύβοιας επισκέπτομαι, έρχομαι αντιμέτωπος με τις κυρίαρχες δυσκολίες, τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Και θεωρώ υποχρέωσή μου να τις ακούω και να τις καταγράφω, ώστε να βρεθούν λύσεις σε κεντρικά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στον αγώνα για την επιβίωσής του και α δοθούν άμεσα λύσεις.

Και δυστυχώς την στιγμή που η υλοποίηση του ΕΣΠΑ "υπνοβατεί", με τις επιχειρήσεις να έχουν καθυστερημένες ασφαλιστικές οφειλές, το ΦΠΑ και των λοιπών ειδικών φόρων να έχουν πλέον παγιωθεί, και να έχουν επιτείνει ακόμη περισσότερο τη συσσώρευση οφειλών στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

Καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού όψεως.

Να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φορολογικοί συντελεστές και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Επιτέλους η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που αποτελούν θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να δοθεί διέξοδος και ανάσα σε όσους μάταια προσπαθούν να αξιοποιήσουν το υπάρχον σύστημα.

Να διευκολύνετε η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση που σήμερα είναι αδύνατη.

Να μειωθεί η τραπεζική χρέωση και προμήθεια προκειμένου να μειωθεί το κόστος του χρήματος.

Να γίνεται άμεσα η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως γίνεται και για τους ημέτερους της κυβέρνησης

Ενώ να γίνονται με συνέπεια οι πληρωμές προγραμμάτων για να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού επιχειρείν, είναι στις άμεσες προθέσεις μας.

Καθώς και η παροχή κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ειδικά για άνεργους νέους, άνεργες γυναίκες και ανέργους μεγάλης ηλικίας.

Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι απαραίτητη, μαζί με την ενίσχυση της καινοτομίας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Για άλλη μια φορά, το ΠΑΣΟΚ, είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται δίπλα στο λαό. Γιατί ξανά, το ΠΑΣΟΚ είναι ο λαός. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Γιατί χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα.