Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Έρευνα: Πληρώνουμε με «καπέλο» για το αργό ίντερνετ


Παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε, με βάση τις ταχύτητες που απολαμβάνουν, πληρώνουν οι Έλληνες τις υπηρεσίες Internet, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιεί η γνωστή ξένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark για την κατάρτιση του Παγκόσμιου Δείκτη Αξίας Internet (Global Internet Value index -IVi).

Ο εν λόγω δείκτης υπολογίζεται ως εξής: η ταχύτητα internet διαιρείται με το λεγόμενο affordability ratio, το οποίο προκύπτει από τη διαίρεση της ταχύτητας του Internet σε Mbps με τις ώρες που απαιτείται να εργαστεί κάποιος για να το πληρώσει. Στις χώρες που ο εν λόγω δείκτης είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (0,0729) σημαίνει ότι έχουν δίκαιες χρεώσεις για τις υπηρεσίες Internet. Στις χώρες που ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι οι υπηρεσίες Internet είναι υπερτιμολογημένες.

Στην Ελλάδα ο δείκτης IVi υπολογίζεται σε 0,0196 που είναι τέσσερις φορές κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν με καπέλο τις υπηρεσίες internet. Με βάση τον παραπάνω δείκτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση μεταξύ 117 χωρών.

Στην Ευρώπη καταλαμβάνει τη 35η θέση με τον IVi να είναι 6 φορές χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στη Νότια Ευρώπη στην 9η θέση. Για τις ανάγκες της έρευνας έχουν ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα τα εξής:
-Μέση ταχύτητα σταθερού internet: 34,7 Mbps
-Μέση ταχύτητα internet κινητής: 54,7 Mbps
- Ώρα που χρειάζεται να δουλέψει κάποιος για να πληρώσει το μηνιαίο πακέτο σταθερού Internet: 7 ώρες
- Ώρα που χρειάζεται να δουλέψει κάποιος για να πληρώσει πακέτο Internet κινητής τηλεφωνίας (δεδομένων) 1 GB: 68 λεπτά.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μόνο τέσσερις στους δέκα καταναλωτές πληρώνουν το internet σε δίκαιες τιμές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πληρώνουν πάνω από όσο θα έπρεπε τις εν λόγω υπηρεσίες.

Τις καλύτερες με βάση τις υπηρεσίες χρεώσεις έχει το Ισραήλ με τον σχετικό δείκτη να είναι 0,6630, ακολουθεί η Σιγκαπούρη (0,6186) και στη συνέχεια η Δανία (0,4816). Αντιθέτως στις τρεις τελευταίες θέσεις μεταξύ 117 χωρών βρίσκονται η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε (0,0007) και η Υεμένη (0,0004).



moneyrewie.gr