MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Στην τελική ευθεία ο κατώτατος μισθός – Γενναία αύξηση αλλά χωρίς μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν στο υπουργείο Εργασίας το ποια θα είναι η εισήγηση του υπουργού για τον κατώτατο μισθό. Στις 3 Μαρτίου θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο και όπως είχε γράψει το MR, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Το σενάριο που επικράτησε, όπως φαίνεται, είναι μια αύξηση κοντά σε αυτή των συντάξεων, δηλαδή 7,5%-7,75%, που θα στείλει τον κατώτατο μισθό κοντά στα 768 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη πάντως λένε χαρακτηριστικά πως η αύξηση θα είναι γενναία αλλά δεν θα υπάρχει μπροστά στο νέο κατώτατο μισθό ο αριθμός 8.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς πρότειναν αύξηση στον κατώτατο μισθό από 4%-15,2%.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα συνδυαστεί τελικά και με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πριν από τις εκλογές. Το σενάριο που ήθελε μαζί με τον κατώτατο μισθό να ανακοινώνονταν και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπαίνει στο συρτάρι καθώς οι νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα ενταχθούν, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και εφόσον θα υπάρξει δεύτερη θητεία της εν λόγω κυβέρνησης, θα έρθει και νέα μείωση.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, διευκρίνισαν πως πριν τις εκλογές δεν θα προχωρήσει ούτε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 μονάδες που αποτελούσε υπόλοιπο της προεκλογικής δέσμευσης του 2019 καθώς δεν χρειάζονται, όπως αναφέρουν, βιαστικές κινήσεις.

Πόσοι μισθωτοί επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου
Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι, δηλαδή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχεται στα 583,3 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/ εκ περιτροπής.

Τα χαρακτηριστικά του αριθμού εργαζομένων που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την έκθεση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ είναι τα εξής:

Το 51,6% των μισθωτών που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι άνδρες, ενώ το 48,4% γυναίκες. Ο μέσος μισθός μάλιστα των ανδρών ανέρχεται στα 591,8 ευρώ, ενώ των γυναικών στα 574,3 ευρώ. Σημειώνεται πως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021 αλλά και με τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα και σε σχέση με το 2021 ο μέσος μηνιαίος μισθός των ανδρών αυξήθηκε κατά 16,8% ενώ των γυναικών κατά 18%.

Όσον αφορά την ηλικία των μισθωτών που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών, δηλαδή σε εκείνους που εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης.



moneyrewie.gr