MY KTEO

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Τέσσερα λάθη στην κατανάλωση καφέ σύμφωνα με διατροφολόγο


Εάν πιστεύεις πως είσαι η μοναδική που ξεκινάει την ημέρα της με ένα φλιτζάνι καφέ, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις, αφού όπως απέδειξε σχετική έρευνα πάνω από το 60% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει ακριβώς την ίδια συνήθεια με εσένα. Η κατανάλωση καφεΐνης παρόλο που δεν μοιάζει απαραιτήτως ανθυγιεινή και επιβαρυντική για την υγεία, έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα, όπως η επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού, εξαιτίας του τρόπου που πίνουμε συνήθως τον καφέ μας.

Γράφει η Κωνσταντίνα Κύρκου

Η Lisa Moskovitz, διατροφολόγος και συγγραφέας του επιστημονικού εγχειριδίου "The Core 3 Healthy Eating Plan" εξηγεί πότε η κατανάλωση καφέ είναι επιβλαβής για την υγεία και πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε ξέγνοιαστοι το αγαπημένο μας ρόφημα, χωρίς να ανησυχούμε για μελλοντικές φθορές.

Ποιες συνήθειες σχετικά με τον καφέ επιταχύνουν τη γήρανση του οργανισμού;

1.Τα πρωινά πίνεις μόνο καφέ, παραλείποντας το γεύμα
Το πρωινό είναι το σημαντικότερα γεύμα της ημέρας και όχι άδικα, αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ενεργοποίηση του οργανισμού έπειτα από την αδράνεια που προκαλεί ο βραδινός ύπνος. Παραλείποντας, ωστόσο, το πρωινό και επιλέγοντας απευθείας ένα φλιτζάνι καφέ με άδειο στομάχι, τότε οδηγείσαι σε μια φτωχή θρεπτικά διατροφή με σοβαρές ελλείψεις, εξηγεί η Moskovitz. Τα λεγόμενα της επιβεβαιώνουν σχετικές έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση καφέ αντί πρωινού οδηγεί μελλοντικά σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

2. Πίνεις καφέ αντί για νερό
Η συνήθεια να μην πίνεις πολύ νερό μέσα στην μέρα σίγουρα είναι πολύ κακή από μόνη της, ωστόσο, όταν αντί αυτού επιλέγεις διάφορα άλλα ροφήματα, μεταξύ των οποίων και καφέδες, τότε θέτεις τον οργανισμό σου υπό την απειλή της αφυδάτωσης. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αφυδάτωσης, επηρεάζοντας την όψη της επιδερμίδας, το πεπτικό σύστημα, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και τα επίπεδα ενέργειας.

3. Προσθέτεις γλυκαντικά
Όταν οι ειδικοί λένε πως ο καφές δεν επηρεάζει την υγεία, αναφέρονται ασφαλώς στην κατανάλωση σκέτου καφέ. Η προσθήκη οποιουδήποτε γλυκαντικού και λιπαρού αλλάζει τα δεδομένα, ειδικά όταν γίνεται συνήθεια και καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. "Μια μέτρια έως ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή είναι απολύτως επιτρεπτή και ενδεχομένως ασφαλής. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η ζάχαρη υπάρχει ακόμα και σε τροφές που δεν το περιμένουμε, για αυτό και θα πρέπει να περιορίζουμε την προσθήκη έξτρα ζάχαρης όταν αυτό είναι στο χέρι μας" προσθέτει μεταξύ άλλων η διατροφολόγος.

4. Πίνεις καφέ και το βράδυ, εκτός από το πρωί
Όπως εξηγεί η Lisa Moskovitz η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να μην επηρεάσει την υγεία, όταν πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες. Αντιθέτως, πίνοντας καφέ το απόγευμα ακόμα και το βράδυ, λίγες ή περισσότερες ώρες κοντά στον ύπνο, τότε ο τελευταίος σίγουρα θα διαταραχθεί, αφού η καφεΐνη είναι διεγερτικό συστατικό. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του UCLA που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής, μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να γεράσει τα κύτταρα πιο γρήγορα, γεγονός που συμβάλει στην ανάπτυξη διάφορων χρόνιων ασθενειών.



shape.gr