MY KTEO

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Με τι θα αντικατασταθούν τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης


Οριστικό τέλος στα προγράμματα προσωρινής κοινωφελούς απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες εξετάζει σαν βασικό σενάριο η κυβέρνηση μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης του τρέχοντος.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη, το κυβερνών κόμμα, εφόσον φυσικά παραμείνει στην εξουσία μετά τις επικείμενες εκλογές, δεν σκοπεύει - με βάση τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας αλλά και τις θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια - να προκηρύξει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, αφού λήξουν οι συμβάσεις των υφισταμένων ωφελούμενων.

Υπενθυμίζεται πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περασμένης εβδομάδας, οι εν λόγω συμβάσεις, κοντά 20.000 ωφελουμένων, λαμβάνουν 4μηνη παράταση. Δηλαδή όσων λήγουν πχ κατά τον τρέχοντα μήνα, θα "τρέξουν” μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Έτσι, οι εν λόγω ωφελούμενοι, θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους συνολικά για 12 μήνες, δεδομένου ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για 8 μήνες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα 13 χρόνια, δηλαδή από 2010 αφότου "έτρεξαν” για πρώτη φορά τέτοια προγράμματα, στις προθέσεις του κυβέρνησης, εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολιτική αλλαγή, είναι να σταματήσουν οριστικά. Δηλαδή δεν θα "ανοίξει” νέο πρόγραμμα, αφού λήξει το τρέχον.

Υπενθυμίζεται πως τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης ξεκίνησαν από το 2010, μετά το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής προκειμένου να αναχαιτιστεί το αρχικό κύμα ανεργίας αλλά και η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο. Έκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των απανωτών Μνημονίων, αλλά και μετά την έξοδο της χώρας από αυτά, ξεκινούσε νέο πρόγραμμα κοινωφελούς, αφού έληγε το προηγούμενο. Έτσι έγινε και κατά την περίοδο 2022-2023.

Το πάγωμα των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης δεν θα σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τέλος κάθε προγράμματος προσωρινής απασχόλησης στο ευρύτερο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, μπορεί να παραμείνουν και να ενισχυθούν άλλα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στους δήμους τα οποία αφορούν σε στοχευμένες ηλικιακές ομάδες ανέργων, οι οποίες δύσκολα μπορούν να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εκείνο που αφορά τους ανέργους ηλικίας 55-67 ετών.

Πιο αναλυτικά, αρχικά είχαν ανοίξει 8.500 θέσεις, έπειτα άνοιξαν επιπλέον 6.500 – συνολικά δηλαδή 15.000- εκ των οποίων οι 11.000 έχουν καλυφθεί. Κατά τα άλλα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα "τρέξουν" 201.000 επιδοτούμενες θέσεις απασχολήσεις στον ιδιωτικό τομέα. 



capital.gr