Evia Top: Πόθεν Έσχες: Δημοσιοποίηση και των δηλώσεων των συζύγων των βουλευτών - «Μάζεψαν» τη διάταξη

MY KTEO

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πόθεν Έσχες: Δημοσιοποίηση και των δηλώσεων των συζύγων των βουλευτών - «Μάζεψαν» τη διάταξη


Ο Κώστας Τσιάρας έδειξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση τόσο σε ό,τι αφορά στη σύνδεση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των συζύγων των βουλευτών, όσο και για τη δημοσιοποίησή τους.

Ενώ ακόμα είναι νωπές οι αποκαλύψεις για τη συνεργασία της συζύγου του Κώστα Τσιάρα με τον αποπεμφθέντα από τη Νέα Δημοκρατία, Ανδρέα Πάτση, η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως επιθυμεί να συσκοτίσει περαιτέρω τα Πόθεν Έσχες των συζύγων βουλευτών.

Τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς διαβάζοντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο καθεστώς των δηλώσεων Πόθεν Έσχες

Το νομοσχέδιο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων» προβλέπει, μεταξύ άλλων, ξεχωριστή δήλωση περουσιακής κατάστασης για τα πολιτικά πρόσωπα και τους /τις συζύγους αυτών, αλλά δεν αναφέρει το παραμικρό για το αν αυτές θα συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους και αν θα είναι υποχρεωτική η δημοσίευσή τους.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης επέκρινε ακριβώς αυτά. «Τι θα γίνει με τους συζύγους ή τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που κάνουν χωριστές δηλώσεις πόθεν έσχες και ποια θα είναι η διαδικασία αντιστοίχισης; Με ποιον τρόπο αυτές θα δίνονται στη δημοσιότητα εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν πόθεν έσχες το οποίο είναι δημόσιο;» ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άσκησε κριτική στο γεγονός ότι οι δηλώσεις θα κατατίθενται χωριστά, γεγονός που αυξάνει έτι περαιτέρω τον αριθμό των υπό έλεγχο πόθεν έσχες.

Ο Κώστας Τσιάρας απάντησε πως «γίνεται δεκτή η παρατήρηση να συσχετίζονται οι δηλώσεις των συζύγων με αυτές των υπόχρεων για να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο», χωρίς να αναφέρει κάτι σχετικά με τη δημοσιοποίησή τους.

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης έγνεψε καταφατικά, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε και για την ανάγκη και τη σημασία της δημοσιοποίησή τους. Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσιάρας έδειξε ότι θα συμπεριλάβει κι αυτή τη νομοθετική ρύθμιση όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν αυτό θα συμβεί ή όχι.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης. Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η εν λόγω διάταξη «δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Πάτσηδες» ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».

Αναλυτικά:

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, φέρνει λίγο πριν τις εκλογές προς ψήφιση ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους.

Με απλά λόγια, δίνει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Πάτσηδες» ή σε όσους μπορεί να έχουν λάβει μαύρο χρήμα να παρανομούν μέσω των συζύγων τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει αυτή τη σπουδή, να κρυφτούν τα πόθεν έσχες συζύγων των πολιτικών, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει ελεγχθεί για αντίστοιχη υπόθεση στο παρελθόν. Ποιους θέλει να καλύψει;

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, να αποσύρει άμεσα αυτή τη διάταξη.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να ρίξει το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σκοτάδι της αναξιοπιστίας και της αδιαφάνειας για να κρύψει τις παρανομίες τις δικές του και των στελεχών του.

Αρκετό κακό έκανε ήδη στους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Μάζεψαν» τη διάταξη -Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας
Θα γίνεται, τελικά, η δημοσιοποίηση των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των συζύγων των βουλευτών, όπως ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, σε παρέμβασή του νωρίτερα στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ζητώ τον λόγο για να διευκρινίσω ένα ζήτημα, για το οποίο βλέπω ότι παίρνει χώρο δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή, με μια δυστυχώς παρελκυστική τακτική, η οποία επαναλαμβάνεται δυστυχώς συχνά, τελευταία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Όταν νωρίτερα βρισκόταν στο βήμα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, του διευκρίνισα ότι η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων υποχρέων, βεβαίως και θα δημοσιοποιείται. Παρόλα αυτά βλέπω να αναφέρεται ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης, υποτίθεται υπάρχει πρόθεση να μην συμβεί αυτό. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Το δηλώσαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνεται δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων των υποχρέων. Τελεία και παύλα».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσιάρα, εμείς σας το είπαμε απολύτως καλόπιστα εξ αρχής και εσείς καλόπιστα γνέψατε ”ναι”. Για να γίνει όμως μια κουβέντα νόμος, χρειάζεται να φέρετε μια νομοτεχνική. Περιμέναμε μισή ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Περιμέναμε μια ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Μιάμιση ώρα, δύο ώρες, δύομισι, τρεις ώρες. Είμαστε εδώ. Καλόπιστα πάλι. Φέρτε τη νομοτεχνική, να σταματήσουμε και εμείς να έχουμε αμφιβολίες. Τη νομοτεχνική», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Κύριε Ζαχαριάδη, ενδεχομένως δεν έχετε παρακολουθήσει την πρακτική των συζητήσεων των νομοσχεδίων που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο μπορώ να σας καταλάβω. Διαφορετικά, θα έλεγα ότι μάλλον περί άλλων τυρβάζετε», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Ό,τι έχουμε προαναγγείλει και ό,τι έχουμε πει, πάντα αποτυπώνεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που σε μια ζώσα κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε καλά, ότι θέλουν και τον χρόνο τους και το περιθώριο, προκειμένου να εξαντληθούν, με βάση τη διατύπωση, μέχρι και της τελευταίας λέξεως. Και προφανώς δεν είναι και το μόνο ζήτημα που διατυπώνεται, μέσα από μια νομοτεχνική βελτίωση. Ξέρετε έρχεται συνολικά και όχι μόνο για ένα ζήτημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα αποτυπωθούν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις».


iEidiseis.gr