MY KTEO

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Εργατικά Κέντρα Εύβοιας και Βοιωτίας: Το Υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσει την καταβολή του ημερομισθίου σε όσους δεν εργάσθηκαν λόγω της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”


Επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έστειλαν τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας και Βοιωτίας με θέμα την αμοιβή των εργαζομένων για τις ημέρες της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”.

Πιο αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” έπληξε τη χώρα μας. Το  συγκεκριμένο φαινόμενο, αν και είχε προβλεφθεί μεγάλο χρονικό διάστημα πριν,  προκάλεσε σοβαρά προβλήματα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές και μέσα για  τη προστασία του λαού. Πολλοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν προς και από  την εργασία τους, ενώ όσοι έφτασαν στους χώρους εργασίας αντιμετώπισαν κινδύνους  λόγω των συνθηκών. 

Πέρα των άλλων, η συγκεκριμένη κακοκαιρία επιβάρυνε και οικονομικά το εισόδημα των  εργαζομένων που ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με την  τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια, τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κτλ. Πολλές  επιχειρήσεις, πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία αρνούνται να καταβάλουν τα  συγκεκριμένα ημερομίσθια, άλλες χρεώνουν κανονική άδεια κάποιες από τις  συγκεκριμένες ημέρες ή και όλες, γενικά η εργοδοτική αυθαιρεσία απογειώθηκε, η κάθε  εργοδοσία θα πληρώσει ή όχι κατά το δοκούν αυτές τις ημέρες!
Επιχειρήσεις αρνούνται να καταβάλουν τα ημερομίσθια σε συναδέλφους που δεν πήγαν  για εργασία, παρότι όλοι οι Δήμοι των περιοχών που καλύπτουν τα Εργατικά μας Κέντρα  ανακοίνωσαν ότι υπήρχε “αδυναμία μετακίνησης” εντός των ορίων τους. 

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις, έχουν ενημερώσει ότι θα πληρώσουν τους  συναδέλφους από ορισμένες περιοχές όπου είχε ανακοινωθεί “αδυναμία μετακίνησης”  ενώ από άλλες περιοχές που επίσης είχε ανακοινωθεί “αδυναμία μετακίνησης”, έχουν  ενημερώσει ότι δεν θα τους πληρώσουν! Επί της ουσίας κρίνουν οι ίδιες, ανεξάρτητα από  ανακοινώσεις των Δήμων, σε ποιους υπήρχε “αδυναμία μετακίνησης” και σε ποιους όχι! 

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις, επέλεξαν να κλείσουν ορισμένα τμήματα ενώ άλλα  λειτουργούσαν και αρνούνται να καταβάλουν στους συναδέλφους των τμημάτων που δεν  δούλεψαν με ευθύνη της εταιρείας τα συγκεκριμένα ημερομίσθια. 

Σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις που κατά κανόνα λειτουργούν από Δευτέρα έως  Παρασκευή, λειτούργησαν το Σάββατο μετά την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” προκειμένου  να αναπληρώσουν την χαμένη παραγωγή αλλά αρνούνται να πληρώσουν την συγκεκριμένη  ημέρα με την αντίστοιχη προβλεπόμενη προσαύξηση. 

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις επιχειρήσεις ζητάνε από τους συναδέλφους να υπογράψουν  κανονική άδεια για τις συγκεκριμένες ημέρες. 

Ζητάμε το Υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσει την καταβολή του ημερομισθίου σε  όλους τους συναδέλφους που κατοικούν ή εργάζονται εντός των ορίων που καλύπτουν οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις και δεν εργάσθηκαν λόγω των απαγορευτικών  συνθηκών που προκάλεσε η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”. Σε καμία περίπτωση οι  συγκεκριμένες ημέρες να μην αφαιρεθούν από την κανονική άδεια που αποτελεί  ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης μέσα στο έτος. Στους συναδέλφους που παρά τους κινδύνους  μετακίνησης εργάστηκαν να καταβληθεί προσαύξηση 75%.