MY KTEO

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Εσύ ξέρεις τι είναι η σεξουαλική λύπη;


Σεξουαλική λύπη. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν η απορία. Πώς μπορεί το σεξ και η λύπη να συνυπάρχουν; Κι όμως, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μιλάει για ένα φαινόμενο που υφίσταται. Μας εξηγεί τι είναι ακριβώς και πού οφείλεται. Για να δούμε…

Σου έχει τύχει ποτέ αμέσως μετά το σεξ να θέλεις να μείνεις μόνη σου; Να θέλεις να κλάψεις ή να νιώθεις θλίψη, μελαγχολία, δυσφορία, να ατενίζεις το κενό και να αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει; “Είχαμε μια πολύ καλή σεξουαλική συνεύρεση, γιατί δεν νιώθω τοσο καλά τώρα; Τι μου συμβαίνει;”

“Υποστηρίζουμε πως το σεξ μας κάνει και νιώθουμε πιο υγιείς, πιο δραστήριοι, μας δίνει ευεξία και καλή ψυχική και σωματική υγεία. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν ευσταθεί για όλους, καθώς αρκετοί άνθρωποι και από τα δύο φύλα νιώθουν λυπημένοι μετά τη σεξουαλική συνεύρεση, έστω και αν το σεξ τους πρόσφερε ικανοποίηση και ηδονή μέσα από τον οργασμό” τονίζει η ειδικός.

ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΞ;
Μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD, Post-coital dysphoria) ονομάζεται ο “ένοχος” και υπεύθυνος για τη λύπη αυτή παράγοντας. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου όσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτήν, νιώθουν έντονη θλίψη, άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα ή ακόμα και εχθρότητα, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες μετά το σεξ.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
Σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Sexual Medicine, η ορμόνη προλακτίνη είναι εκείνη που “φταίει”. Είναι η ορμόνη που παράγεται από το γυναικείο σώμα για τη παραγωγή γάλατος, μάλιστα είναι ορμόνη που υπάρχει και στους άνδρες.

Στο σεξουαλικό κύκλο, το σώμα παράγει ντοπαμίνη, μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έχει παρατηρηθεί πως μετά τον οργασμό το σώμα για να μπορέσει να αντισταθμίσει και να ισορροπήσει την ντοπαμίνη μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής προλακτίνης με σκοπό να ξαναγυρίσει στην κατάσταση ηρεμίας που βρισκόταν πριν από το σεξ. 

Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η απότομη “προσγείωση” μέσα από την παραγωγή προλακτίνης ευνοεί την εμφάνιση μελαγχολικών αλλά και άλλων δυσφορικών συμπτωμάτων, όπως:
-να θέλει κάποιος να μείνει μόνος
-να θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον άλλο σύντροφο
-φόβο δέσμευσης
-ενοχές και ντροπή για την έκφραση συναισθημάτων που ξεστόμισε πάνω στο σεξουαλικό πάθος και πιθανόν να μην εννοεί ή να νιώθει πως είναι πολύ νωρίς για να «ανοιχτεί»

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια του σεξ και λόγω του πάθους της στιγμής μπορεί να ειπωθούν πράγματα, όπως το “Σε θέλω” ή ακόμη και το “Σ’ αγαπώ”, που στην πραγματικότητα δεν εννοούνται και ενδεχομένως ο εκάστοτε σύντροφος που το αναφέρει, να το μετανιώνει μετά το σεξ.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΥΣΗ
Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν στην ανάγκη περαιτέρω ερευνών για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να προβούν σε προτάσεις θεραπευτικών λύσεων.


Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00) www.askitis.gr



tlife.gr