MY KTEO

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Το υψηλότερο κόστος στέγασης στο σύνολο της ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα


Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat  το 2021 οι δαπάνες στέγασης στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 34,2% του διαθέσιµου εισοδήµατος των πολιτών, έναντι 18,9% του ευρωπαϊκού µέσου όρου. Στη δεύτερη υψηλότερη θέση βρίσκεται η ∆ανία, όπου το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 26,3% του διαθέσιµου εισοδήµατος, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία µε 23,9%.

Αναλύοντας ακόµη περισσότερο τα σχετικά στοιχεία, προκύπτει ότι τα πιο αδύναµα οικονοµικά νοικοκυριά επιβαρύνονται και περισσότερο από τις δαπάνες στέγασης. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, το κόστος αγγίζει το 60% των εισοδηµάτων, στα νοικοκυριά των οποίων το συνολικό διαθέσιµο εισόδηµα είναι χαµηλότερο από το 60% του εθνικού µέσου όρου (τα οποία θεωρούνται και στο όριο της φτώχειας). Αντιθέτως, το κόστος στέγασης αγγίζει το 28,3% για τα νοικοκυριά µε εισόδηµα µεγαλύτερο του 60% του εθνικού µέσου όρου.

Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί µέσοι όροι διαµορφώνονται σε 37,7% για τα νοικοκυριά µε εισοδήµατα κάτω του 60% του πανευρωπαϊκού µέσου όρου και σε 15,2% για τα νοικοκυριά µε εισοδήµατα άνω του 60% του µέσου όρου.

Σε σχετική ανάλυση στο εβδοµαδιαίο δελτίο οικονοµικών εξελίξεων, η Alpha Bank ανέφερε ότι η άνοδος των τιµών της ενέργειας, των ενοικίων, καθώς και των επιτοκίων επιδρά αυξητικά στο κόστος στέγασης. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι «αν και υψηλό, το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, ως ποσοστό του διαθέσιµου εισοδήµατος, έχει µειωθεί σηµαντικά σε σχέση µε την προηγούµενη δεκαετία της οικονοµικής κρίσης». Για παράδειγµα, το 2014 βρισκόταν στο 42,5%, από 34,2% το 2021.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό του πληθυσµού που ζει σε νοικοκυριά για τα οποία το κόστος στέγασης υπερβαίνει το 40% του διαθέσιµου εισοδήµατός τους (overburden rate), ήταν το 2021 υψηλότερο για όσους ενοικιάζουν (74,6%), έναντι των ιδιοκτητών που αποπληρώνουν στεγαστικό ή άλλο δάνειο (18,5%), αλλά και για τους κατοίκους των πόλεων (32,4%) σε σύγκριση µε όσους διαµένουν σε αγροτικές περιοχές (22%).

Ασφαλώς, η οικονοµική δυσπραγία για πολλά νοικοκυριά µεταφράζεται και σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην αποπληρωµή οφειλών. Σύµφωνα µε τη Eurostat, το 2021 το 36,4% του πληθυσµού στην Ελλάδα εµφάνιζε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των οφειλών του είτε για το ενοίκιο είτε για τους λογαριασµούς ∆ΕΚΟ είτε για τη δόση του στεγαστικού του δανείου.

Στη δεύτερη θέση της ΕΕ µε 20,4% ακολουθεί η Βουλγαρία και έπονται χώρες, όπως η Κύπρος µε 17,3%, η Κροατία µε 16,6% και η Ιρλανδία µε 13,6%. Με δεδοµένο ότι το 2022 προστέθηκε και ο παράγοντας της ενεργειακής κρίσης, που εκτόξευσε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρµανσης, αναµένεται σηµαντική αύξηση των παραπάνω ποσοστών στην επόµενη έρευνα της Eurostat.