MY KTEO

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Νέα έρευνα για τα εμβόλια: «Ναι μεν αλλά» για τις ενισχυτικές δόσεις


Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων παραμένουν αποτελεσματικές έναντι των νοσηλειών αλλά η δράση τους δεν διαρκεί πολύ.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 ενισχύουν την προστασία έναντι των σοβαρών μορφών του ιού, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων παραλλαγών του, αλλά αυτή η προστασία μειώνεται γρήγορα, δείχνει μια νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη (21/2).

«Οι αναμνηστικές δόσεις κατέστησαν δυνατή την ενίσχυση της προστασίας από τον κίνδυνο νοσηλείας, αλλά αυτή η προστασία είναι περιορισμένη χρονικά», αναφέρει επίσης η έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM) και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.

Ο εμβολιασμός στη Γαλλία βασίστηκε κυρίως σε εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech, και έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του έναντι σοβαρών μορφών της νόσου ακόμη και αν δεν μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, ακόμη και έναντι των νοσηλειών, η αποτελεσματικότητα τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αποτελεσματικότητα απέναντι στις νοσηλείες
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη - που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του επιδημιολόγου Mahmoud Zureik - εξέτασε την περίπτωση ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2022. Καταρχάς, έδειξε ότι τα εμβόλια έχουν διατηρήσει καλή αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

Συγκεκριμένα, εξέτασαν άτομα που έλαβαν μόνο τις δύο πρώτες δόσεις και άτομα που προχώρησαν και σε αναμνηστικές και κατέληξαν στα εξής:
  • η αποτελεσματικότητα έναντι της νοσηλείας υπολογίζεται σε 45% μετά τον αρχικό εμβολιασμό (δηλαδή δύο δόσεις)
  • 56% για όσους έκαναν την τρίτη δόση και
  • 75% μετά από μια τέταρτη ή πέμπτη δόση.
Ωστόσο, αυτή η αποτελεσματικότητα μειώνεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου. Μετά από έξι μήνες, καταλήγει η έρευνα, υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα στην προστασία που έχουν όσοι έκαναν τον αρχικό εμβολιασμό -δηλαδή τις δύο δόσεις) και σε όσους έκαναν μία ή περισσότερες αναμνηστικές δόσεις.


iEidiseis.gr