MY KTEO

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Εφορία: Οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου


Ο Φεβρουάριος «κλείνει» με ένα βαρύ λογαριασμό για τους φορολογούμενους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, εξυπηρέτηση ρυθμίσεων και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι τελευταίες δόσεις του φόρο εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας ή η κατάθεση πινακίδων, η εξυπηρέτηση ρυθμίσεων και η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ορισμένες από τις προθεσμίες που εκπνέουν, μαζί με τη ρύθμιση οφειλών των ειδικό φόρο ακινήτων και την εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 30.000 ευρώ, όπως στην περίπτωση υποτροπής, όσον αφορά στα Τέλη Κυκλοφορίας.

Φόρος εισοδήματος
Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι, πριν «βγει» ο μήνας.

Με ένα κλικ εδώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα / πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για τα οικονομικά έτη 2003 και μετά.

ΕΝΦΙΑ 2022
Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022, με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ στο «ταμείο» του κράτους.

Μπορείτε να δείτε τα εκκαθαριστικά σας στο myAADE.gr.

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω βήματα:
  • Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε του προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Από εκεί και πέρα κάνετε επιλογή έτους 2021 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
Τέλη κυκλοφορίας & κατάθεση πινακίδων
Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα (28 Φεβρουαρίου) έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, αλλά και για τη δήλωση της εκούσιας ακινησίας, της πινακίδας «Μ» και των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. 

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις και τις οφειλές τους, καθώς σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τα τέλη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο,το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Ειδικός Φόρος Ακινήτων
Στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την δήλωση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) νομικών προσώπων μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις δηλώσεις τους με ένα κλικ εδώ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.

Σημειώνεται πως καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων είναι η 22η Μαϊου 2023, ωστόσο, ο φόρος καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Φορολογικές δηλώσεις συζύγων, ζευγαριών και διαζευγμένων
Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλουν κοινή δήλωση ή ξεχωριστή, αρκεί να το δηλώσουν έγκαιρα.

Στην περίπτωση που τα «ζευγάρια» επιθυμούν να καταθέσουν χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Σημειώνεται πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση χωριστής δήλωσης και φέτος, ακόμα και αν υπέβαλαν αντίστοιχη αίτηση το 2022.

Ρύθμιση οφειλών
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι και τις 28 του μήνα τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

Υπενθυμίζεται πως «ανάσα» σε δανειολήπτες και άλλους οφειλέτες με νέα και παλαιά χρέη θα δώσει το νέο σχήμα ρυθμίσεων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Την τελευταία δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι του προγράμματος, αν και σε εξέλιξη βρίσκεται η συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση το ΥΠΟΙΚ παρέτεινε την προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου και την προθεσμία για την καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών έως τις 30 Ιουνίου.

ΦΠΑ για διπλογραφικά βιβλία
Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι.

Συγκεκριμένα, η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου, στην οποία αφορά η δήλωση (μήνας ή τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων).

Παράλληλα, η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου φόρου λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

Διορθώσεις δηλώσεων
Μέχρι 28/2 θα πρέπει να γίνει η οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών
Παράλληλα, λήγει η προθεσμία για την εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών. Πρόκειται για ειδικού τύπου περαίωση για τους φορολογούμενους που έχουν φορολογικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.




CNN.gr