MY KTEO

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ η ασφαλής μεταφορά απορριμμάτων Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας - Πέρασε η πρόταση του Νίκου Μαστροκώστα


Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας με πρώτο θέμα την ασφαλή μεταφορά απορριμμάτων Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

Η εισήγηση της υπηρεσίας του ΦΟΔΣΑ δια στόματος του γενικού διευθυντή Χαράλαμπου Τσοκανή ήταν: 
Οι μόνοι ΧΥΤΑ του φορέα της Στερεάς  οι οποίοι έχουν μεγάλη χωρητικότητα είναι ο  ΧΥΤΑ  Άμφισσας και ο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, οι  Δήμοι της Εύβοιας πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματα του στην Ιστιαία διότι εκεί υπάρχει ΑΕΠΟ για τους Δήμους της Εύβοιας.

Μετά από τοποθετήσεις των μελών του φορέα η αντιπρόταση που έπεσε στο τραπέζι και από ότι φαίνεται ήταν  η ποιο λογική και θα έπρεπε αυτή να έχει ψηφιστεί εδώ και 2 δύο χρόνια για αυτό και ψηφίστηκε ομόφωνα, ήταν η πρόταση του νέου μέλους  του Δ.Σ. και εκπροσώπου της Εύβοιας στο ΦΟΔΣΑ του Αντιδημάρχου Κύμης-Αλιβερίου Νίκου Μαστροκώστα που αναφέρει τα εξής: 

Λόγω της συμπλήρωσης των τόνων της μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων Μεσσαπίων Διρφύων και Χαλκιδέων στα Τρίκαλα μετά από λίγο θα πρέπει να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ της Στερεάς.

Οι τόνοι είναι πάρα πολλοί  και δεν μπορούν μεταφερθούν όλοι στο ΧΥΤΑ της Ιστιαίας πρώτον, και δεύτερον η Χαλκίδα επειδή δεν έχει δικά της φορτηγά για την μεταφορά των απορριμμάτων έχει αναθέσει σε εργολάβο ο οποίος τα  μεταφέρει  με συρόμενα φορτηγά και τα οποία είναι τα μόνα φορτηγά που μπορούν να πάνε στο ΧΥΤΑ της Ιστιαίας.

Οι  άλλοι τέσσερις Δήμοι Κύμης- Αλιβερίου, Ερέτριας, Μεσσαπίων Διρφύων, Καρύστου που διαθέτουν επικαθήμενα φορτηγά τα οποία δεν μπορούνε να πάνε στον ΧΥΤΑ της Ιστιαίας λόγο της αδυναμίας πρόσβασης που διαπίστωσε ο ίδιος πηγαίνοντας μαζί με το φορτηγό για να εναποθέσουν  τα απορρίμματα του Δήμου στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ μπορούν να να πάνε μόνο στην Άμφισσα. 

Επίσης δεν είναι δυνατόν να έχουν δικά τους φορτηγά επικαθήμενα τα οποία έχει πληρώσει  Έλληνας πολίτης να τα έχουν παρκαρισμένα και να νοικιάζουν από εργολάβο με αρκετά μεγάλο επιπρόσθετο κόστος  το οποίο θα φτάνει τις 600.000 ευρώ περίπου ετησίως για τον κάθε Δήμο το οποίο θα είναι επιπρόσθετο στο κόστος καυσίμου μία και δεν διαθέτει ΧΥΤΑ Εύβοια και θα πρέπει να μεταφερθούν μακριά σε άλλον νόμο της Στερεάς.

Για τους παραπάνω λόγους η πιο σώφρων πρόταση και να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα κανένας Δήμος και να μοιραστούν τα απορρίμματα στους δύο ΧΥΤΑ είναι η Χαλκίδα να μεταφέρει τα απορρίμματα  της στην Ιστιαία αφού  διασφαλιστεί  η ασφαλή μεταφορά λόγω οδοστρώματος και οποιοσδήποτε άλλος λόγος δυσκολεύει τη μετάβασή τους εκεί, και οι υπόλοιποι τέσσερις Δήμοι που διαθέτουν δικά τους φορτηγά επικαθήμενα να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ  της Άμφισσας.

Ο Νίκος Μαστροκώστας έκανε μία εκτενή αναφορά και για το Δήμο Καρύστου που είναι ο πιο απομακρυσμένος Δήμος της Εύβοιας και το δρομολόγιο για  Άμφισσα είναι διάρκειας 16 ωρών και να σκεφτούμε ότι το καλοκαίρι χρειάζεται και δεύτερο δρομολόγιο.

Να εξεταστεί η μεταφορά των απορριμμάτων τους στην Θήβα η μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας να μπορέσει να πηγαίνει τα απορρίμματα του στη νέα ΜΕΑ-ΧΥΤΥ της Θήβας γιατί οι τόνοι που διαχειρίζεται ο Δήμος Καρύστου είναι περίπου 6.000 τόνοι ετήσιος και σίγουρα  η καινούργια ΜΕΑ  θα μπορεί να διαχειρίζεται 20 τόνους ημερησίως επιπλέον.

Μετά το ευχάριστο γεγονός χρηματοδότησης του 3ο κύτταρο της Θήβας το οποίο πρέπει να έχει τελειώσει η κατασκευή του μέχρι τέλος του '23 και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην απόθεση απορριμμάτων στην Στερεά. 

Επειδή η ώρα μηδέν για την χωρητικότητα  στους ΧΥΤΑ Στερεάς έχει ήδη φτάσει πρέπει άμεσα: 
α) να γίνει αυτό που είχε βάλει θέμα ο ίδιος σε προηγούμενο συμβούλιο και αποφασίστηκε από τον φορέα ομόφωνα δηλαδή η ευρεία σύσκεψη του ΦΟΔΣΑ πού να κληθούν όλοι οι υπουργοί και βουλευτές των νόμων της Στερεάς, οι δήμαρχοι της Στερεάς, η Περιφέρεια Στερεάς και ο άμεσα εμπλεκόμενος υπουργός ανάπτυξης ο οποίος θα πρέπει να υπογράψει τη χρηματοδότηση των τριών ΜΕΑ-ΧΥΤΥ του φορέα.

β) να κλειστεί  ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης ούτως ώστε να πιέσει ο φορέας περισσότερο να εγκριθεί η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση για τις μελέτες που έχει καταθέσει ο φορέας για τις ΜΕΑ - ΧΥΤΥ Χαλκίδας, Λαμίας και Άμφισσας. 

Τότε μόνο θα μπορεί να μιλά ο ΦΟΔΣΑ  ότι έλυσε το πρόβλημα εναπόθεσης απορριμμάτων στη Στερεά.