MY KTEO

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με γλυκόξινη - πιπεράτη σάλτσα και πουρέ πατάτας


Υλικά συνταγής:
Για το κρέας
1½ κιλό μοσχάρι, κιλότο ή στρογγυλό
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/3 - 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
2 φλιτζάνια ή περισσότερο ζωμό από κότα ή κρέας
400 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
αλάτι
Για τον πουρέ πατάτας
6-7 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες στα 4
2-3 φύλλα δάφνης
2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
5-6 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1-2 κ.σ. γάλα (προαιρετικά)
λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι

Εκτέλεση:
Για το κρέας
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το κρέας, κρεμμύδια, λάδι, ζάχαρη και νερό να σκεπάζει το κρέας. Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, δυναμώνοντας την φωτιά στο τέλος, έτσι ώστε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το λάδι.

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Το γυρίζουμε για να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Αδειάζουμε μέσα το κρασί και μόλις πάρει 2-3 βράσεις, προσθέτουμε το πορτοκάλι και το μισό λεμόνι. Βάζουμε τον ζωμό να σκεπάσει το κρέας.

Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, καθώς και λίγο ζωμό. Βράζουμε 20-30 λεπτά, μέχρι κρέας και δαμάσκηνα να μαλακώσουν. 

Βάζουμε αλάτι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με λίγο λεμόνι, αν το αποτέλεσμα μας φανεί γλυκό. Αφήνουμε το κρέας να μείνει τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.

Για τον πουρέ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες με την δάφνη, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε σιγανή φωτιά να στεγνώσουν. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα με 3 κ.σ. βούτυρο, προσέχοντας να μην βράσουν.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε, πιέζοντας να λιώσουν οι πατάτες, προσθέτοντας σταδιακά την ζεστή κρέμα. Θα γίνουν σχεδόν ομοιόμορφος πουρές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. γάλα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύοντας προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, κατεβάζοντας από την φωτιά και γυρίζοντας τον πουρέ για να τον ενσωματώσουμε.

Για το σερβίρισμα
Προτού σερβίρουμε, ζεσταίνουμε το φαγητό και βγάζουμε τα μισά δαμάσκηνα. Λιώνουμε τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ, τα προσθέτουμε στην σάλτσα και τα βράζουμε για 1 λεπτό.

Δοκιμάζουμε και διαμορφώνουμε την γεύση, που πρέπει να είναι γλυκόξινη και πιπεράτη. Σερβίρουμε φέτες κρέας, με 2-3 δαμάσκηνα και πουρέ πατάτας που θα περιχύσουμε με την σάλτσα.

Tip
  • Αντί για 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος στον πουρέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/2 φλιτζάνι κρέμα και 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι.
  • Ενώ μπορούμε αντικαταστήσουμε το βούτυρο αγελάδος με Κερκύρας.


Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.