MY KTEO

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Με βραβεύσεις η κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 



Με τη βράβευση και των αυτοδιοικητικών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 στη Βόρεια Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Εύβοιας, το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Φορέα.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι δήμαρχοι Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, βραβεύτηκαν τιμής ένεκεν από το Επιμελητήριο Εύβοιας, όχι μόνο γιατί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν χτύπησε η καταστροφή, αλλά και γιατί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τις επίσης καταστροφικές συνέπειες. Και όπως είπε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης είναι οι πρώτοι που μετέφεραν στην πολιτεία την αγωνία τους για την βιβλική καταστροφή. 

Επίσης βραβεύτηκαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, για την συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές του 2021 και ο επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βαγγέλης Σταύρου, για την πολύτιμη δωρεά στο Επιμελητήριο Εύβοιας έντυπου και αναμνηστικού υλικού που συνέλλεξε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στη διοίκηση του Φορέα.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, εκτός από τους βραβευθέντες και ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, οι βουλευτές Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, οι δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς και Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Κελαϊδίτης, Βαγγέλης Κούκουζας και Δημήτρης Βουρδάνος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, επιμελητηριακοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί και των δυο βαθμίδων από όλη την Εύβοια, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων του Νομού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτα, την οποία και ευλόγησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Ο σεβασμιότατος αμέσως μετά πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη της Εύβοιας από την πολιτεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Νομός θα σταματήσει να έχει αυτή την αντιμετώπιση μετά και τις πυρκαγιές του 2021.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννη Γεροντίτη, ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του Φορέα, τονίζοντας ότι η διοίκηση εστίασε το έργο στους εξής τέσσερις άξονες: τον παρεμβατικό, τον αναπτυξιακό, τον εκπαιδευτικό και τον κοινωνικό. Με στόχο πάντα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητα στον Νομό. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έγιναν από τον Φορέα για την στήριξη των επαγγελματικών κλάδων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και υπογράμμισε, λίγο πριν τον καλέσει στο βήμα για την βράβευσή του, την άριστη συνεργασία που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. 

«Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής κινηθήκαμε και συνεργαστήκαμε όλοι μαζί. Το Επιμελητήριο, οι παραγωγικοί φορείς, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και πάρα πολλοί πολίτες. Συνεργαστήκαμε σε δύσκολες καταστάσεις, που έπρεπε να ανατρέψουμε το θυμό, την επιφυλακτικότητα και την αρνητικότητα, που δικαίως υπήρχαν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Τριαντόπουλος και τόνισε, λίγο πριν παραλάβει το βραβείο του από τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Εύβοιας, ότι η βράβευση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο.

«Είναι οι άνθρωποι που έσκυψαν πάνω στα τεράστια προβλήματα, αφουγκράστηκαν και κατέγραψαν τα πάντα. Άνθρωποι που “μπαρουτοκαπνίστηκαν” κυριολεχτικά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετέφεραν πρώτοι στην πολιτεία την αγωνία τους για την βιβλική καταστροφή. Που μετέφεραν πρώτοι προτάσεις για να παρθούν εστιασμένα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων». Με τα λόγια αυτά ο Γιάννης Γεροντίτης προλόγισε την βράβευση των κ.κ. Σπανού, Κοντζιά και Τσαπουρνιώτη.

Το βραβείο πήρε πρώτος από τα χέρια του Σίμου Κεδίκογλου ο Φάνης Σπανός, που στην ομιλία του επεσήμανε ότι για την ανάπτυξη του τόπου είναι μονόδρομος η στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Η βράβευση αυτή έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστό, όχι με όρους επικοινωνίας, αλλά με όρους πως το εισπράττει ο καθένας μέσα στη ψυχή του» είπε ο περιφερειάρχης. Ενώ για την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς τόνισε «ότι αυτό που έχει αξία είναι ότι την επόμενη μέρα, ακόμα με τις φωνές μας βραχνιασμένες και τα πρόσωπα μουντζουρωμένα, όλοι μας, πέσαμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη μάχη, αυτή της ανασυγκρότησης». Επίσης ο Φάνης Σπανός υπογράμμισε και την καλή συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με το Επιμελητήριο σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα συγκινημένοι ανέβηκαν στο βήμα μετά την παραλαβή των βραβείων τους από τους βουλευτές κ.κ. Ζεμπίλη και Πνευματικό αντίστοιχα, οι δήμαρχοι Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Συμφώνησαν ότι τα βραβεία αυτά ανήκουν πρώτα από όλα στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. «Ήταν οι άνθρωποι που δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δεν διαπραγματεύτηκαν την εκκένωση, δεν δίστασαν να σταθούν μπροστά στη φωτιά, δίπλα αλλά και πολλές φορές μπροστά από τους πυροσβέστες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντζιάς μιλώντας για τους κατοίκους του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και τόνισε ότι αυτή η δραματική συγκυρία πρέπει να αποτελέσει τη «δυστυχή αφορμή» να μπει η Βόρεια Εύβοια στο χάρτη και να λυθούν οι παθογένειες και τα σωρευμένα προβλήματα.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δημότες μου για την υποστήριξη όλο αυτό το διάστημα. Να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες εθελοντές, που βοήθησαν τόσο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και μετά, ώστε η κοινωνία να σταθεί στο ύψος της. Το βραβεία αυτό θα το πάρω από εδώ και θα το πάω στους δημότες μου γιατί ανήκει σε όλους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαπουρνιώτης και επεσήμανε ότι με επιμονή και πείσμα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς έχουν καταφέρει οι επιχειρήσεις να δουλευθούν χωρίς προβλήματα.

Οι κ.κ. Κεδίκογλου, Ζεμπίλης και Πνευματικός χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να τιμήσει τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήκωσαν το βάρος των συνεπειών της πυρκαγιάς του 2021 και επεσήμαναν ότι θα σταθούν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουν Περιφέρεια και Δήμοι στην προσπάθεια που γίνεται να επουλωθούν οι πληγές της Βόρειας Εύβοιας.

Ο κύκλος των βραβεύσεων έκλεισε με την βράβευση του επίτιμου πρόεδρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βαγγέλη Σταύρου, ο οποίος με μια ξεχωριστή κίνηση προχώρησε στη δωρεά στο Επιμελητήριο Εύβοιας έντυπου και αναμνηστικού υλικού που συνέλλεξε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στη διοίκηση του Φορέα. «όταν ανέλαβα τη διοίκηση του Επιμελητηρίου θέλησα να ακολουθήσω όλα τα καλά διδάγματα από τους προηγούμενος προέδρους και στη συνέχεια προσπάθησα εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες της εποχής να ανέβει το Επιμελητήριό μας ακόμα πιο ψηλά. Θεωρείτο ότι τη δεκαετία του ’90 ήταν ένα από τα καλύτερα επαρχιακά Επιμελητήρια» είπε ο κ. Σταύρου και συγκινημένος τόνισε ότι θέλει να μοιραστεί τις τιμητικές διακρίσεις που είχε στα 15 χρόνια της θητείας του, με τους συνεργάτες του στη διοίκηση, αλλά κυρίως με τους εργαζόμενους της υπηρεσίας του Επιμελητηρίου.

Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν για τον κ. Σταύρου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, που εξήραν την προσφορά του στα επιμελητηριακά θέματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό της δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, η οποία με αφορμή τις πυρκαγιές του 2021 μίλησε για έναν πανέμορφο αλλά πολύπαθο τόπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον κάτι μπορεί να αλλάξει. Επίσης επεσήμανε τη σημασία των συνεργειών λέγοντας ότι χωρίς αυτές ο τόπος δεν μπορεί να προοδεύσει. Στο πλαίσιο αυτό η δήμαρχος προχώρησε σε μια ανακοίνωση: «Την 1η Φεβρουαρίου ήρθε η έγκριση για την χρηματοδότηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας η οποία γίνεται με μια προγραμματική σύμπραξη που έχει υπογράψει ο Δήμος Χαλκιδέων με το Επιμελητήριο της Εύβοιας και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».