MY KTEO

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Eurovision: Ένσταση για την επιλογή του Βίκτωρα Βερνίκος – «Ήξερε η επιτροπή τα αποτελέσματα του κοινού;»


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του Βίκτωρα Βερνίκος ή Victor Vernicos, όπως είναι το καλλιτεχνικό του όνομα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Λίβερπουλ.

Στην επιλογή του 16χρονου καλλιτέχνη κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή της ΕΡΤ, έχοντας προηγουμένως συναντηθεί με τους επικρατέστερους υποψηφίους, και συνυπολογίζοντας, βέβαια, την αξιολόγηση της 70μελούς Επιτροπής Κοινού, η οποία για πρώτη φορά μετείχε στη διαδικασία της επιλογής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΡΤ, ο Βίκτωρας Βερνίκος, που είναι ανιψιός της φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο νεότερος εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η χώρα μας στην Eurovision. Το τραγούδι «What They Say», με το οποίο θα μας εκπροσωπήσει, αποτελεί δική του σύνθεση.

Αποχώρησε η μία από τις τρεις συμμετοχές
Μία από τις τελικές τρεις συμμετοχές, αυτή των Αντωνίας Καούρη και Μαρίας Μαραγκού, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την κούρσα της διεκδίκησης.

«Διέρρευσε το ρεφρέν του κομματιού, που θα το αλλάζαμε, και όχι τα κουπλέ, τα οποία μας άρεσαν και θα τα κρατούσαμε. Αυτό σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, αποφασίσαμε να το αποσύρουμε και να ξαναδοκιμάσουμε κάποια άλλη στιγμή με ένα άλλο κομμάτι» δήλωσε η Μαρία Μαραγκού, με την Αντωνία Καούρη να σημειώνει από την πλευρά της πως η συγκεκριμένη διαρροή τις αδίκησε. «Η διαρροή του τραγουδιού το αδίκησε διότι έχει ένα πάρα πολύ ωραίο κουπλέ που ποτέ δεν ακούστηκε που από την πρώτη στιγμή μας προβλημάτισε και την Μαρία και εμένα. Προσπαθήσαμε πολλές φορές να το φέρουμε στα μέτρα μας αλλά δεν τα καταφέραμε. Τα κριτήριά μας ήταν μόνο καλλιτεχνικά» είχε δηλώσει η Αντωνία Καούρη.

Φέτος έπειτα από πολλά χρόνια το κοινό είχε ενεργή συμμετοχή στην επιλογή του τραγουδιού. Στην τελική τριάδα είχαν μείνει ο Βίκτωρας Βερνίκος με το τραγούδι «What they say», το ντουέτο Αντωνία Καούρη και Μαρία Μαραγκού με το το τραγούδι «Shout out» και η Μελίσσα Μαντζούκη με το τραγούδι «Liar».

«Ήξερε η επιτροπή τα αποτελέσματα του κοινού;»
Όπως αποκάλυψε το πρωί η εκπομπή «Super Κατερίνα», η ομάδα της Μελίσσας Μαντζούκη ενημερώθηκε πως το τραγούδι «Liar» ήρθε πρώτο στην βαθμολογία του κοινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Μελίσσα Μαντζούκη είχε 693 ψήφους από τον κόσμο, ενώ ο Βίκτωρας Βερνίκος είχε 509.

«To Liar είχε έρθει πρώτο στην ψηφοφορία του κοινού με 693 βαθμούς, δεύτερο το κομμάτι του Βίκτωρα με 509 και το τρίτο κομμάτι με 341. Λογικά η αποχώρηση του τραγουδιού Shout Out έπρεπε να είχε επηρεάσει τη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν έγινε. Δεν είναι κατανοητό πώς ένα τραγούδι που έχει αποσυρθεί έχει λάβει βαθμολογίες που ανακοινώνονται. Η Μελίσσα είναι ένα κορίτσι που πρόσφατα έχασε τον πατέρα της, υποβλήθηκε σε μία διαδικασία με τις καλύτερες των προθέσεων. Εννοείται ότι θα ερευνηθεί» ανέφερε ο δικηγόρος της Μελίσσα Μαντζούκη, Χρήστος Ζωτιάδης.

Έτσι μπήκαν υποψίες στην ίδια και την ομάδα της πως η επιτροπή μπορεί να γνώριζε τα αποτελέσματα του κοινού προτού δώσει τα αποτελέσματά της.

«Έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι αύριο στην ΕΡΤ»
«Τα αποτελέσματα ήρθαν στα χέρια μας, διότι υπήρχε το δικαίωμα των συμμετεχόντων και των ομάδων τους να τα ζητήσουν. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε μία απήχηση και γι’ αυτό είχαμε κάποιες ενστάσεις για την χαοτική διαφορά που είχε στην ψηφοφορία της επιτροπής» δήλωσε ο κ. Ζωτιάδης.

«Είμαστε σε αναμονή. Έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι αύριο στην ΕΡΤ να μας απαντήσει για την αναλυτική διαδικασία. Πώς ψήφισε η επιτροπή. Για παράδειγμα, η επιτροπή ψήφισε αφού ήξερε τα αποτελέσματα του κοινού; Περιμένουμε την απάντηση, θα κινηθούμε νομικά, θα εξαντλήσουμε θεσμικά, ότι χρειάζεται να εξαντληθεί. Δεν μπορεί να βγαίνει από τον Δεκέμβριο ο κύριος Ζούλας και να λέει ότι είναι δημοκρατικό» πρόσθεσε.



enikos.gr