MY KTEO

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Market Pass: Πέντε παραδείγματα φορολογούμενων που χάνουν το επίδομα


Περισσότερες από 2 εκατομμύρια αιτήσεις είχαν κατατεθεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα του Market Pass, από τις οποίες υπερτερούν οι εγκεκριμένες, ενώ οι απορριφθείσες ανέρχονται σε περίπου 30.000. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συνελικές αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.500.000.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά στις υποβολές αιτήσεων και τη διαδικασία έγκρισης, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί δύο βασικά σημεία που προκαλούν ενστάσεις από τους πολίτες.

Το πρώτο είναι η αδυναμία να λάβουν το πλήρες ποσό της επιδότησης όσοι δεν έχουν «έξυπνο κινητό» και το δεύτερο είναι η χρήση των φορολογικών στοιχείων του 2021 για όσους είχαν δηλωθεί ως «φιλοξενούμενοι», χωρίς τη δυνατότητα διορθώσεων και διευκρινήσεων.

Πιο αναλυτικά:

Λειτουργία NFC και έξυπνα κινητά
Για την έκδοση της άυλης ψηφιακής κάρτας, η οποία λειτουργεί με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών NFC, είναι προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν έξυπνο κινητό «smartphone» που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία, καθώς θα πρέπει να αποθηκεύσουν την ψηφιακή κάρτα και να την επιδεικνύουν στις αγορές τους.

Ο δικαιούχος μπορεί να διαπιστώσει αν το κινητό του διαθέτει τεχνολογία NFC, πρέπει να πάει στις «Ρυθμίσεις» του κινητού. Εάν η επιλογή δεν υπάρχει, το τηλέφωνό σας δεν διαθέτει δυνατότητες NFC.

Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος δεν μπορεί να αξιοποιήσει το voucher, οπότε θα πρέπει να επιλέξει την κατάθεση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα να χάνει το 20% του αρχικού ποσού.

Είναι σημαντικό αυτός ο έλεγχος να γίνει πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, καθώς αν έχουν επιλέξει ήδη πληρωμή με άυλη κάρτα δεν θα μπορούν να το αλλάξουν σε μετέπειτα διορθώσεις. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Φιλοξενούμενοι και φορολογικές δηλώσεις 2021
Ο τρόπος που το σύστημα χρησιμοποιεί τα φορολογικά στοιχεία του 2021 αφήνει χωρίς market pass ορισμένους φορολογούμενους, ενώ αυξάνει το ποσοστό επιδότησης άλλων. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Παραδείγματα:
  • Αν το 2021, ένας φορολογούμενος ήταν φιλοξενούμενος μόνο για λίγους μήνες ή έστω έναν μήνα, τότε χάνει την επιταγή αγορών, ενώ ο υπόχρεος που τον φιλοξενούσε παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό στην επιταγή του.
  • Η περίπτωση χηρείας: Αν το 2021 μία / ένας φορολογούμενος φαινόταν ως «φιλοξενούμενος» της/του συζύγου της/του και το 2022 χήρεψε, τότε δεν δικαιούται να λάβει το market pass. Αντίθετα, αν χήρεψαν και δήλωναν ως φιλοξενούμενο τον/την άλλο/η σύζυγο, τότε λαμβάνουν την επιδότηση κανονικά.
  • Αν το 2022 μια οικογένεια απέκτησε παιδί, χάνει το επιπρόσθετο ποσό για το επιπλέον μέλος της οικογένειας.
  • Το σύστημα αναγνωρίζει μόνο περιπτώσεις έως πέντε παιδιά, με αποτέλεσμα οι πολύτεκνοι με 6 ή περισσότερα παιδιά να μην δικαιούνται επιπλέον ενίσχυση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 15 Μαρτίου και δεν αποκλείεται να λάβει παράταση, καθώς εκτιμάται πως θα ληφθούν διορθωτικές κινήσεις για όσους έχασαν αδίκως το επίδομα.



CNN.gr