MY KTEO

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Εκπαιδευτική Επίσκεψη της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Ψαχνών στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Vagonetto)

Εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές/ /τριες της Β΄ Τάξης του ΓEΛ Ψαχνών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στο Πρότυπο  Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

(Βωξίται Παρνασσού) στο 51ο χιλ Λαμίας – Άμφισσας. Η  επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αναλυτικού προγράμματος ( Γεωλογική  εξέλιξη Ευρώπης – Ελλάδας & Χημική επεξεργασία του ορυκτού Βωξίτη). 










Συμμετείχαν 54 μαθητές/τριες και τρείς Συνοδοί καθηγητές ( Ρετσίνης Γεώργιος – Νικόλαος Χριστοδούλου – Τσαμασφύρα Ελένη ) και μαζί με τον Διευθυντή του Λυκείου  Καπεντζώνη Ανδρέα, ξεναγήθηκαν στις στοές των Ορυχείων, ζώντας για λίγο τις  πραγματικές συνθήκες εργασίας των μεταλορύχων, αφού μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της  Στοάς 850 με ειδικό Vagonetto (τραινάκι), ευρισκόμενοι 560 μ. στο εσωτερικό αυτής και  440μ. κάτω από την κορυφή του βουνού. Σε σχετικώς χαμηλή θερμοκρασία εντός και  εκτός της Στοάς, καθώς το εξωτερικό τοπίο ήταν υγρό, φορώντας κράνη σε ένα  επιβλητικό περιβάλλον με τεχνητό φωτισμό, γεμάτο τούνελ με ειδικά προστατευτικά  υποστηρίγματα και νερό να διαπερνά την οροφή της στοάς σε κάποια σημεία, με ειδικά  οπτιακουστικά εφέ, ξεναγήθηκαν περπατώντας προς την έξοδο της στοάς, ζώντας την  χρονολογική εξέλιξη όλης της διαδικασίας εξόρυξης του μεταλλεύματος από την αρχή  δημιουργίας των μεταλλείων μέχρι σήμερα. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο ορυκτών , τις νέες διαδραστικές αίθουσες  προβολών με προβολές για την βιομηχανική επεξεργασία του βωξίτη, παρουσίαση  ιστορικών αρχείων από τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων, αφηγήσεις εργατών για την  ζωή στα μεταλλεία, και ανάλυση της μετατροπής του μεταλλεύματος από πρωτογενές υλικό  σε αλουμίνα και τα παράγωγα αυτής. 

Επίσης επισκέφθηκαν και την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων επιφανειακής εξόρυξης  του βωξίτη και αποχώρησαν ενθουσιασμένοι με εντυπωσιακές παραστάσεις από την συγκεκριμένη επίσκεψη τους .