MY KTEO

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Φορολογική δήλωση: Ποιοι δεν πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ


Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ρυθμίσεις οφειλών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Γράφει ο Οδυσσέας Δροπολίτης

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, μέτρο που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου, αλλά και η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης στην περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Κατάργηση προστίμου για εκπρόθεσμη δήλωση. Το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται σήμερα όταν υποβάλλεται εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα καταργείται εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
  • Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογουμένους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση. Το
  • νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθείαπό τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.
  • Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Την 1η Απριλίου θα ενεργοποιηθεί το μέτρο που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να προχωρούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορία με τον μήνα.
  • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Νέα εξάμη-
  • νη παράταση μέχρι τέλους του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.
  • Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ισχύει για όλο το 2023.


aftodioikisi.gr