MY KTEO

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τι είναι η «Ημέρα του πι» που γιορτάζεται στις 14/3 - Εμπνευσμένη από το διάσημο σύμβολο των μαθηματικών


Η «Ημέρα του πι» (Pi Day) είναι ένας ετήσιος εορτασμός για τη μαθηματική σταθερά π (πι), δηλαδή τον λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο κάθε κύκλου.

Η «Ημέρα του πι» εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3/14 με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών), επειδή τα 3, 1 και 4 είναι τα πρώτα τρία ψηφία του αριθμού πι (π = 3,14159...) στο δεκαδικό σύστημα αριθμήσεως. Το 2009 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπεστήριξε τη θέσπιση της Ημέρας του πι.

Εκτός της Ημέρας του πι, υπάρχει και η Ημέρα προσεγγίσεως του πι (Pi Approximation Day), στις 22 Ιουλίου κάθε χρόνου (22/7 με τον δικό μας τρόπο γραφής των ημερομηνιών), καθώς το κλάσμα 22/7 αποτελεί μία συνηθισμένη προσέγγιση του π, χρονολογούμενη από τον Αρχιμήδη.
Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου οι φίλοι των μαθηματικών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την «ημέρα του πι» και την «Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών».

Στόχος είναι να αναδειχτεί η σημασία των μαθηματικών και ο ρόλος τους στον κόσμο, καθώς και η ομορφιά που υπάρχει στην επιστήμη των μαθηματικών.

Το θέμα της φετινής γιορτής είναι «μαθηματικά για όλους» και γι' αυτό διοργανώνονται πάνω από 1.700 εκδηλώσεις. Κατά τον εορτασμό, μάλιστα, τρώνε ή πετάνε πίτες (pie).

Η γιορτή της «Ημέρας του π» ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 1988, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο φυσικός Λάρι Σόου διοργάνωσε μια εκδήλωση με στόχο να κάνει τα μαθηματικά πιο διασκεδαστική επιστήμη.

Η 14η Μαρτίου 1879 είναι και η ημέρα γέννησης του Άλμπερτ Άινστάιν.



iEidiseis.gr