MY KTEO

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Μακελειό στα Τέμπη από την σύγκρουση τρένων: Τουλάχιστον 16 νεκροί - Στα νοσοκομεία δεκάδες τραυματίες - Εικόνες αποκάλυψης που κόβουν την ανάσα


Μια απίστευτη κόλαση εξελίσσεται στα Τέμπη μετά τη σφοδρή σύγκρουση τρένων. Οι νεότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και 85 τραυματίες εκ των οποίων 25 σοβαρά. Οι εικόνες που καταφθάνουν από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων είναι πραγματικά συγκλονιστικές με βαγόνια μετά τη σύγκρουση να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Πληροφορίες από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι. Οι τραυματίες διακομίζονται με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ανάμεσά τους και μια ακρωτηριασμένη γυναίκα. Συνεχώς, οι διασώστες διασωληνώνουν πολυτραυματίες. Τα νέα δεν είναι καλά, όπως αναφέρουν από το σημείο της σύγκρουσης, καθώς στα 5 πρώτα βαγόνια του τρένου υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι. Μάλιστα τα δύο πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από την κοιλάδα στα Τέμπη κοντά στην περιοχή «Ευαγγελισμός», κοντά στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ. Εγκλωβισμένος επιβάτης ειδοποίησε στις 23:24 μέσω του κινητού τηλεφώνου του το 112 και έτσι κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Μάλιστα, εάν το δυστύχημα γινόταν μέσα στη σήραγγα των Τεμπών, δεν θα μπορούσε να ειδοποιήσει τις Αρχές, καθώς δεν υπάρχει σήμα!

Η αμαξοστοιχία Intercity συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο με αποτελέσματα τρία βαγόνια του intercicty να εκτροχιαστούν. Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Μετά τη σύγκρουση των τρένων εκδηλώθηκε φωτιά σε βαγόνια. Επιβάτες που μίλησαν στον ανταποκριτή της ΕΡΤ μίλησαν για κόλαση. «Καιγόμαστε βοήθεια», φώναζαν οι επιβάτες, όπως αναφέρουν μαρτυρίες.

Σύμφωνα πάντως με το thesstoday οι πρώτοι επιβάτες που έφτασαν στον σταθμό του ΟΣΕ ανέφεραν συγκλονιστικές μαρτυρίες.

«Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν καιγόμαστε, είναι συγκλονιστικό. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ» δήλωσε στο ThessToday.gr επιβάτης του τρένου.

Στο thesstoday μίλησαν και άλλοι επιβάτες οι οποίοι περιέγραψαν τα όσα τραγικά έζησαν.

«Νομίζω πως είμαι καλά, δεν είμαι σίγουρη. Βρισκόμουν στο τέταρτο βαγόνι, έπεσαν οι αποσκευές και γυρίσαμε ανάποδα. Τα υπόλοιπα βαγόνια διαλύθηκαν τελείως. Τα λόγια περισσεύουν, πίστευα ότι θα πεθάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ερχόταν το τρένο καταπάνω μας»
Τα μοιραία λεπτά περιγράφει ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει: «Νιώσαμε να τραντάζεται όλο το βαγόνι, ερχόταν το τρένο καταπάνω μας. Ακόμη δεν νιώθω ζωντανός».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, κάποιοι επιβάτες είχαν φύγει διακοπές λόγω του τριημέρου, ενώ άλλοι είχαν επισκεφθεί τις οικογένειές τους. Παράλληλα έξω από τον ΟΣΕ βρίσκοται κάποιοι συγγενείς που δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και αγωνιούν.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την αστυνομία αλλά ούτε και από κάποιον στον σταθμό. Δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους μας» αναφέρει μια γυναίκα η οποία περιμένει τον εγγονό της.

Πρόεδρος μηχανοδηγών: Μετωπική σύγκρουση των τρένων
Για τραγωδία μιλά ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας, σε δήλωσή του στο iEidiseis. Όπως εκτιμά ο ίδιος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. «Τα τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στην ίδια γραμμή», εξηγεί ο ίδιος. ο κ. Γενιδούνιας μεταβαίνει προς το σημείο της σύγκρουσης.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από την κοιλάδα στα Τέμπη κοντά στην περιοχή «Ευαγγελισμός», κοντά στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Κινητοποιήθηκε και ο στρατός
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στρατός και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκαν και τέθηκαν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στα νοσοκομεία, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Γιαννης Ξιφαράς μεταβαίνει προς το σημείο της σύγκρουσης. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, όπου σημειώθηκε η σύγκρουση των τρένων.











iEidiseis.gr