MY KTEO

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Για ποιους παρατάθηκε η ασφαλιστική ικανότητα από την 1η Μαρτίου


Παράταση ακόμη και ενός έτους ξεκίνησε από χθες, 1η Μαρτίου, να ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα στοχευμένων κοινωνικών κατηγοριών.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εξειδικευμένες κατηγορίες μισθωτών (πχ εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος), ενώ στη δεύτερη ανήκουν ορισμένες περιπτώσεις μη μισθωτών, δηλαδή ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Στις ειδικές περιπτώσεις των μισθωτών δίδεται 12μηνη παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη (πρόσβαση στο ΕΣΥ και στη συνταγογράφηση φαρμάκων). Στις περιπτώσεις των επαγγελματιών και των αγροτών, ο χρόνος παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας ποικίλει.

Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ:

Για τους μη μισθωτούς
Παρατείνεται, για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2023 έως 29.2.2024, η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος των κατωτέρω προσώπων και των μελών των οικογενειών τους:

- Των ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του πρώην Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) και των ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α.

- Των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999.

- Των ανέργων ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

Στους ασφαλισμένους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα.

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, λαμβάνουν κατ' εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του προηγούμενου εδαφίου παρατείνεται μέχρι τις 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022.

Για τους μισθωτούς
Χορηγείται για το χρονικό διάστημα από 1ης.3.2023 έως 29.2.2024 η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, στα κατωτέρω πρόσωπα και τα μέλη των οικογενειών τους:

- Στους εργαζομένους στην επιχείρηση με την επωνυμία "Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.", στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

- Στους αναβάτες ιπποδρομιών, στους μαθητευόμενους αναβάτες και στους προπονητές δρομώνων ίππων.

- Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ως μισθωτοί αποκλειστικά βάσει της περ. δ' της παρ.3 του άρθρου 38 του ν.4387/2016.

- Στα πρόσωπα που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται στο άρθρο 3 του ν.4576/2018 που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της παρ.2 του άρθρου 8 του ν.2256/1994.

- Σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους.

-Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης.

- Στους ασκούντες το επάγγελμα του ξεναγού κατά τις διατάξεις του ν. 710/1977 που υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.



capital.gr