Evia Top: 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας: Υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+

MY KTEO

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας: Υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Μαθησιακής Κινητικότητας Erasmus+

To 2o ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας ERASMUS + με κωδικό αριθμό:

2022-1-EL01-KA121-VET-000058712   στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από 08/02/2023 έως 21/02/2023 με θέμα: “Σύγχρονες Τάσεις στον Τουρισμό”.Η συμμετοχή των μαθητών μας στη δράση τους έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση, καθώς ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου τους, όπου λόγω του τομέα, συνδυάστηκε το εκπαιδευτικό με το πολιτιστικό πρόγραμμα στην πόλη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπως:

            Εισαγωγή στον εναλλακτικό τουρισμό, δηλ. τουρισμός αναψυχής, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, θαλάσσιος, αθλητικός.

            Οργάνωση τουριστικών μονάδων εναλλακτικού τουρισμού και είδη εγκαταστάσεων.

            Ψηφιακή τεχνολογία στον εναλλακτικό τουρισμό.

            Επίσκεψη  στις εταιρίες CAVA CENTER του Santa Sadurnid Anoia & FREIXENET οικογενειακή επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε το 1830 πρωτοπόρος στην παραγωγή του αφρώδους οίνου  (Οινοτουρισμός).

            Τεχνική επίσκεψη στην γαλακτοβιομηχανία CACAOLAT (ιδρύθηκε το 1931) ένα μοναδικό υπερσύγχρονο εργοστάσιο που παράγει προϊόντα σοκολάτας, σοκολατούχο γάλα κ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, έχει αναπτύξει τον τομέα του  Marketing  και της Διαφήμισης, καθιστώντας την εταιρία πρότυπο (Αγροτουρισμός).

            Επίσκεψη στην οικογενειακή επιχείρηση LALAGEDA η οποία ιδρύθηκε το 1935 και δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους παραγωγής, γαλακτοκομικά προϊόντα γιαούρτι και παγωτό. Από το 1982 έχει δρομολογηθεί ένα εργασιακό και κοινωνικό σχέδιο που περιλαμβάνει άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ή νοητική αναπηρία καθώς το 40% των εργαζομένων της πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας.(Αγροτουρισμός).

            Τεχνική επίσκεψη στην  μικρή οικογενειακή εταιρία σοκολάτας SIMON COLL που φτιάχνει σοκολάτα για περισσότερα από 175 χρόνια.

            Η εταιρία EstrellaDamm είναι μία εταιρία παραγωγής μπύρας στην Καταλανία από τις πιο αναγνωρισμένες Καταλανικές μπύρες τόσο στην Ισπανία όσο και το εξωτερικό. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της όπου όλα είναι αυτοματοποιημένα. Η εταιρία εργάζεται με την αρχική φόρμουλα και πουλάει από  έναν κατάλογο δέκα προϊόντων.

            Επισκεφτήκαμε έναν θερμοκήπιο-λαχανόκηπο το  El Petit Bane. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Η εταιρία ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και πώληση των προϊόντων της απευθείας στον καταναλωτή. Επίσης, για κλείσιμο της ημέρας και του προγράμματος δοκιμάσαμε το παραδοσιακό φαγητό PAELLA αποτελούμενο από λαχανικά παραγωγής τους(Αγροτουρισμός).

            Τέλος, ξεναγηθήκαμε το μουσείο φυσικής ιστορίας CosmoCaixa. Το μουσείο είναι διαδραστικού χαρακτήρα με πολλά θέματα φυσικής όπως την βαρύτητα και τους νόμους της, διάφορα πειράματα με μαγνητικές δυνάμεις και φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη μας. Επίσης το μουσείο μας έδωσε την δυνατότητα να δούμε από κοντά κάποια είδη τροπικών ζώων μέσω του «Flooded Forest» όπου αναδημιουργεί το οικοσύστημα του Αμαζονίου μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι έκτασης 1.000 m2, το οποίο φιλοξενεί πιράνχα ς, κροκόδειλους και άλλα είδη ζώων και φυτών που είναι χαρακτηριστικά της περιοχής, και το «Γεωλογικό Τείχος» αποτελείται από επτά τεράστια τμήματα γνήσιου βράχου που μας επιτρέπουν να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία του κόσμου. Ομολογούμε όλοι πως ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο μουσείο, μιας και κάθε έκθεμά του είχε ως αποτέλεσμα την δική μας διαδραστική εμπειρία.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα με την συμμετοχή τους στη δράση να συγκρίνουν καλές πρακτικές και να βοηθήσουν στην καινοτομία και ανάπτυξη του σχολείου, ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή διάσταση και εξωστρέφεια του και προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις.

Η διάχυση των  αποτελεσμάτων τους θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για προγράμματα που θα σχετίζονται με την διεθνοποίηση, θα εξασφαλίσει την συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ελκυστικού σχολείου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι για τα πολλαπλά οφέλη που βίωσαν μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

            Απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες ερχόμενοι σε επαφή με τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην χώρα μας και ειδικότερα στο νησί μας, μια και ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανίας της χώρας μας.

            Θα τους απονεμηθούν Πιστοποιητικά  Κινητικότητας Europass για τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βαρκελώνη, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο μας.

            Κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό των συνεργατών μας στην Ισπανία με το ήθος και την επιμέλεια που επέδειξαν

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις αξέχαστες εικόνες με τις οποίες επιστρέψαμε μέσα από τις οργανωμένες Πολιτιστικές επισκέψεις μας, τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν πλήρως από την χρηματοδότηση της Ε..Ε.:

            Στο ιστορικό κέντρο της πόλης και το μεγαλοπρεπή ναό Sagrada Família

            Στις μεσαιωνικές πόλεις Μπεσαλού και Τζιρόνα

            Στο Πάρκο Γκουέλ (Park Guell) του Αντόνιο Γκαουντί

            Στα μουσεία: Ιστορίας, Επιστημών, Πικάσο, Αθλητικό, κ.α.

            Στο θρυλικό Camp Nou, της Barcelona FC

            Μουσείο Maritime  της Καταλωνίας

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, Λαθούρα Ασπασία, Στούπα Αικατερίνη και Χρυσάγη Ελένη με την καθοδήγηση του κ.Τρακαντζίδη Ιωάννη (Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+), πέρα από τη συνδιαμόρφωση και σχεδιασμό του προγράμματος συνολικά, φρόντισαν με κάθε λεπτομέρεια τη σωστή και απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος Erasmus+, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιάσουν αναλυτικά σε όλους τους μαθητές αλλά και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Το ταξίδι συνεχίζεται !!!