MY KTEO

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Ανατροπή με την πληρωμή για το εφάπαξ βοήθημα 200 - 300 ευρώ στους συνταξιούχους


Οι παροχές, δηλαδή το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, είχαν αποφασιστεί με βάση το ημερολόγιο των εκλογών.
 
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Θολώνει και το «κοινωνικό» πακέτο της κυβέρνησης, εν όψει εκλογών, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και της πιθανής αναθεώρησης των ημερομηνιών προσφυγής στις κάλπες.

Οι παροχές είχαν αποφασιστεί με βάση το ημερολόγιο των εκλογών, οι οποίες -με τη σειρά τους- είχαν σχεδιαστεί επί των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Έτσι, με τον προγραμματισμό για κάλπες στις 9/4, προβλέφθηκαν επιδόματα στους ενστόλους, εφάπαξ παροχές 200-300 ευρώ σε περίπου 1.150.000 συνταξιούχους οι οποίοι, καθώς είχαν «προσωπική διαφορά», δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μετακινήθηκε ένα μήνα νωρίτερα (στις 1/4/2023 αντί της Πρωτομαγιάς), η εφαρμογή των αυξήσεων στο βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη.

Τώρα, μετά το αδόκητο χαμό των 57 νέων επιβατών στα Τέμπη και τις προφανείς κυβερνητικές ευθύνες τόσο για τις απουσία υποδομών όσο και για την λειτουργία των συρμών χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, όλα μοιάζει να αλλάζουν:
  • Αν οι σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώσουν την διάχυτη αίσθηση περί δημοσκοπικής κάμψης της ΝΔ, οι εκλογές θα μετακινηθούν προς τον Μάιο.
  • Σε μια τέτοια περίπτωση, και με στόχο την περίσπαση των ψηφοφόρων για την εκλογική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, θα αναζητηθούν και νέα (οικονομικά) «βοηθήματα».
  • Την ίδια ώρα όμως παρεμβαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσιγκτον (Fed) και μιλούν για την ανάγκη πιο επιθετικών κινήσεων (αύξηση) στα επιτοκίων. Ενώ όλες οι έως τώρα νύξεις αφορούσαν στη σταδιακή αποκλιμάκωσή τους από το καλοκαίρι. Και αυτό «προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός».
Επίσης, το Χρηματιστήριο βρήκε αφορμή για διόρθωση (πτώση μετοχών), άρα εισερχόμαστε σε περίοδο οικονομικής σύσφιξης. Και οι δανειστές - επιτηρητές (ευρωπαϊκού θεσμοί κ.α.) θα είναι πολύ σκληροί σε τυχόν νέα κύκλο παροχών από την Ελλάδα.

Έτσι και λόγω πένθους, η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών μετατίθεται για τις επόμενες εβδομάδες αντί της περασμένης παρασκευής που ήταν να ανακοινωθεί, ενώ δεν είναι δεδομένο ότι το εφάπαξ βοήθημα των 200-300 ευρώ θα καταβληθεί, ανυπερθέτως, εντός του μήνα... Δεν αποκλείεται οι παλαιοί συνταξιούχοι με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» να λάβουν το «γλυκαντικό» (σ.σ. αντί για την αύξηση) ακόμη και λίγο πριν το Πάσχα (Απρίλιος).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εν αναμονή συνταξιούχων η προκαταβολή των 100 ευρώ το μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης λήψης της επικουρικής σύνταξης. (Το εν λόγω ποσό θα είναι 50 ευρώ στις περίπτωσης αναπηρικών συντάξεων και συντάξεων χηρείας και περιορίζεται στα 25 ευρώ στα ανήλικα/σπουδάζοντα τέκνα των θανόντων γονέων).

Τέλος, αν οι εκλογές μετακινηθούν για τον Μάιο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δοκιμάσει και άλλες παρεμβάσεις, όπως να ανακοινώσει τη σταδιακή (εντός 3ετίας) καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016, εκκρεμότητα που δεν συζητούσε μέχρι τούδε και αφορά σε ένα ποσό 800-1.100 ευρώ ανά συνταξιούχο.



iEidiseis.gr