MY KTEO

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Εκλογική άδεια 2023: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Σημειώνεται ότι η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Η εκλογική άδεια καθορίζεται ως εξής για όσους είναι μισθωτοί με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία:
  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023
Όλοι οι πολίτες ηλικίας 17 ετών και άνω, καλούνται να ψηφίσουν βάσει των εκλογικών καταλόγων που έχουν ενημερωθεί. Παράλληλα, ενημερωμένη είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η διαδικασία συμπλήρωσης της φόρμας είναι απλή, καθώς απλά να ζητάει να συμπληρώσετε μερικά βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα του πατρός σας κ.τ.λ.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το εξής: δεν πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα πεδία.

Συμπληρώστε:
  • Είτε τις κατηγορίες «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατρός» και «Έτος Γέννησης»
  • Είτε μόνο τον εκλογικό αριθμό (δείτε πώς θα τον βρείτε παρακάτω) και το επώνυμό σας
Αφού γράψετε στοιχεία σας, πατάτε το κουμπί που γράφει «ΣΥΝΕΧΕΙΑ».

Εάν συμπληρώσετε όλα τα πεδία, τότε δεν θα εμφανιστεί ο τόπος στον οποίο θα ψηφίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» και να επαναλάβετε την αίτηση.

Το επώνυμό σας πρέπει να το συμπληρώσετε ολογράφως, ενώ εάν έχετε δύο επώνυμα θα γράψετε μόνο το πρώτο. Το μικρό όνομα το δικό σας και του πατέρα σας δε χρειάζεται να τα συμπληρώσετε ολογράφως, μπορείτε να γράψετε μόνο τα δύο πρώτα γράμματα. Μπορείτε να γράψετε τα στοιχεία σας με κεφαλαία ή με μικρά γράμματα.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να μάθεις πού ψηφίζεις



iEidiseis.gr