MY KTEO

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Πανσέληνος Μαρτίου 2023: Την Τρίτη το «Φεγγάρι του Σκουληκιού»


Την Τρίτη 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και η πανσέληνος Μαρτίου 2023, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Σκουληκιού» ή «Σαρακοστιανό Φεγγάρι».

Το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες από το βράδυ της Κυριακής έως και το βράδυ της Τετάρτης, για 3 δηλαδή συνολικά βράδια, σύμφωνα με τη NASA.

Πρόκειται και για το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι της ημερολογιακής άνοιξης, η έναρξη της οποίας έχει ήδη σημειωθεί από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Από την άλλη, η μετεωρολογική άνοιξη πρόκειται να λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία, κατά την οποία η μέρα θα έχει την ίδια διάρκεια με τη νύχτα.

Εφόσον, λοιπόν, φέτος η πανσέληνος του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πριν από την εαρινή ισημερία, αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι». Αντίστοιχα, εάν η πανσέληνος Μαρτίου σημειωνόταν μετά την ισημερία, τότε θα την αποκαλούσαμε «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Πανσέληνος Μαρτίου 2023: Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Σκουληκιού»
Παραπάνω εξηγήσαμε την ονομασία του «Σαρακοστιανού Φεγγαριού», από πού προκύπτει, εντούτοις, το «Φεγγάρι του Σκουληκιού»;

Με βάση τα στοιχεία του αστρονομικού περιοδικού «Almanac», τα ονόματα της κάθε πανσελήνου προέρχονται ως επί το πλείστον από τις διάφορες ιθαγενείς φυλές της αμερικανικής ηπείρου.

Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, καθώς και η άγρια χλωρίδα και πανίδα που επικρατεί κατά τη διάρκεια του εκάστοτε μήνα (εξ’ ου και μιλάμε για «Φεγγάρι του Χιονιού» όταν αναφερόμαστε στην πανσέληνο του Ιανουαρίου).

Όσον αφορά, όμως, την πανσέληνο του Μαρτίου και το «Φεγγάρι του Σκουληκιού», υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.

Πιο συγκεκριμένα, παλιότερα επικρατούσε η θεωρία αναφερόταν σε ένα είδος σκουληκιού που αποτελεί κύρια πηγή τροφής για τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πτηνά, τα οποία και έκαναν την εμφάνισή τους για να τραφούν.

Ωστόσο, πλέον επικρατεί η εξήγηση του κάπτεν Τζόναθαν Κάρβερ, που επισκέφθηκε την φυλή Ντακότα περί το 1760. Ο ίδιος έγραψε ότι το όνομα «Φεγγάρι του Σκουληκιού» αναφέρεται σε ένα είδος προνυμφών, που ζουν στο υπέδαφος και εμφανίζονται στην επιφάνεια του εδάφους, καθώς ο καιρός ζεσταίνει το Μάρτιο.


iEidiseis.gr