MY KTEO

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Εαρινή ισημερία 2023: Πότε μπαίνει επίσημα η άνοιξη


Πλησιάζει η εαρινή ισημερία για το 2023, η οποία και σηματοδοτεί την έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αντίστοιχα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Γράφει η Ελένη Μπορμπόλη

Σημειώνουμε ότι η ημερολογιακή άνοιξη έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.

Εαρινή ισημερία 2023 – Πότε πέφτει
Κάθε χρόνο, η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, η εαρινή ισημερία 2023 πέφτει στις 20 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου θα πέσουν κατακόρυφα στον ισημερινό πρόκειται να λάβει χώρα στις 11:24 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το «National Geographic», οι ισημερίες υπολογίζονται με βάση την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, ενώ ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται κάθε χρονιά την ίδια ημέρα, οφείλεται στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με βάση το ημερολόγιο αυτό, η διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι στις 365,2425 ημέρες.

Στην πραγματικότητα, το Γρηγοριανό Ημερολόγιο επινοήθηκε για να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, με αφορμή την εαρινή ισημερία. Ειδικότερα, με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια, γεγονός μη επιθυμητό. Ως εκ τούτου, αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, σύμφωνα με το οποίο η εαρινή ισημερία μετατοπίζεται μόλις μία ημέρα κάθε 3.300 χρόνια.

Τι είναι η εαρινή ισημερία
Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, την ημέρα της ισημερίας η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου η ίδια με εκείνη της νύχτας (12 ώρες την ημέρα, πάνω – κάτω, όπως αναφέρει και ο οργανισμός «Earth Sky»).

Συνολικά, μέσα σε ένα έτος, λαμβάνουν χώρα 2 ισημερίες: η εαρινή και η φθινοπωρινή. Η μια σηματοδοτεί την έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης και η άλλη του μετεωρολογικού φθινοπώρου, αντίστοιχα. Και στις 2 περιπτώσεις, η μέρα και η νύχτα διαρκούν από 12 ώρες, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Από την άλλη, η έναρξη του χειμώνα και του καλοκαιριού προσδιορίζεται από δύο διαφορετικά φαινόμενα: το χειμερινό και το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους, ενώ κατά το καλοκαιρινό η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα.

Για το 2023, το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο πέφτει στις 21 Ιουνίου, οπότε και θα λάβει χώρα η πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό για τον πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.



iEidiseis.gr