MY KTEO

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Φλεβάρη συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου. Ακολουθεί η τοποθέτηση της Χριστίνας Αβραμίδου, δημοτικής συμβούλου Διρφύων Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του δήμου γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου είναι ιδιαίτερα οξυμένα τα λαϊκά προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική που πατά σε αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς διατηρείται και ενισχύεται ο βασικός άξονας που δεν είναι άλλος από τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και των στόχων τους.

Έτσι την ώρα που το λαϊκό εισόδημα ροκανίζεται από το κύμα ακρίβειας και τη βαριά φορολογία, την ώρα που οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, στους εφοπλιστές «επιβάλλεται» εθελοντική φορολογία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι φορολογούνται μόνο για τα κέρδη τους. Αποτέλεσμα, το 95% των κρατικών εσόδων να προέρχεται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων και μόλις το 5% από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Για αυτό το κράτος παρουσιάζεται γαλαντόμο όταν πρόκειται για την επιδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, όπως αυτοί της Ενέργειας που επιδιώκουν να γεμίσουν αιολικά τη Δίρφυ, ή την χρηματοδότηση ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και αντίθετα φειδωλό όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.

Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας καθώς καθορίζουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές του.

Είναι ενδεικτικό πως το ισοζύγιο μεταξύ κρατικής χρηματοδότησης και «ιδίων εσόδων» του δήμου συνεχώς μεταβάλλεται υπέρ των δεύτερων. Για το 2023 προϋπολογίζεται ότι τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση του δήμου θα είναι 4,1 εκ. ευρώ ενώ τα «ιδία έσοδα» του προϋπολογίζονται σε 2,937εκ. ευρώ. Έτσι, το 41% περίπου των λειτουργικών δαπανών του δήμου καλύπτονται από τους λεγόμενους «ιδίους πόρους», δηλαδή, τα διάφορα «ανταποδοτικά» και άλλα τέλη, τους δημοτικούς φόρους (ΤΑΠ κλπ).

Η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, η αύξηση των αρμοδιοτήτων του δήμου, η λειτουργία κομβικών υπηρεσιών με όρους ανταποδοτικότητας, η μείωση του μόνιμου προσωπικού, διαμορφώνουν σταδιακά τις προϋποθέσεις για να τεθεί το πλαστό δίλημμα "ιδιωτικοποίηση ή ελλιπής παροχή υπηρεσιών" σε διάφορους τομείς. Όπως δείχνει η πείρα άλλων δήμων οι πρώτοι τομείς που εφαρμόζεται συνήθως η ιδιωτικοποίηση είναι η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή ανέχεται αυτή την πολιτική και γίνεται έτσι συνένοχη.

Χέρι χέρι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημόσιων και δημοτικών δομών πάνε και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις συμβασιούχων, υποκαθιστώντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τόσο στις τεχνικές υπηρεσίες όσο και στις διοικητικές και στον Παιδικό σταθμό.

Ακόμα, μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αφορά έργα που είναι συνεχιζόμενα εδώ και 2,3, έως και 5 χρόνια. Γίνεται φανερό πως έργα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των δημοτών όπως αυτά της πολιτικής προστασίας δεν έχουν προτεραιότητα και γι’ αυτό συνήθως δεν επιλέγονται ή υπάρχουν προβλήματα στη χρηματοδότηση, σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως:

·         Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Μεσσάπιο από τις πηγές έως την εκβολή του. Τα όποια έργα έχουν γίνει ως τώρα δε λύνουν το πρόβλημα.

·         Οι δρόμοι σε χώρια αλλά και στα ίδια τα Ψαχνά είναι γεμάτοι λακούβες, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνοι να μετατρέπονται σε λίμνες με ένα ψιλόβροχο. Ο φωτισμός είναι ελλιπής. Προβλέπετε αποκαταστάσεις από τις ζημιές, πότε όμως θα γίνουν; Δεν έχει μπει χρονοδιάγραμμα.

·         Για το κτίριο του ΕΠΑΛ παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση που έχουμε επανειλημμένα αναδείξει. Θα έπρεπε να έχει λυθεί. Έπρεπε να έχετε διεκδικήσει χρηματοδότηση για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα  σχολεία χρειάζονται συντηρήσεις και παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει γονείς και εκπαιδευτικοί, καινούργιες αίθουσες και όχι ΠΡΟΚΑΤ, διαμορφώσεις προαύλιων χώρων και τόσα άλλα. Επίσης, τα σχολεία που είναι κλειστά παραμένουν ασυντήρητα, παρά τις αιτήσεις των κατοίκων.

·         Λείπουν πολιτιστικοί χώροι, ιδιαίτερα για τη νεολαία, αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά στα χωριά, που τα παιδιά που μένουν εκεί, ουσιαστικά είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες,  παιδικές χαρές.

·         Η αντισεισμική θωράκιση σχολείων και δημόσιων κτιρίων άγνωστο από πότε έχουν να γίνουν. Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ψαχνών ξεκίνησε η μελέτη μετά από πρωτοβουλία και πίεση του συλλόγου γονέων και χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί.

Και τόσα άλλα ζητήματα μεγάλα και μικρά, που έχουμε αναδείξει κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι αυτονόητο πως δε διαφωνώ με την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου. Αντίθετα, η κριτική μας έγκειται στις προτεραιότητες που μπαίνουν, στην έλλειψη αναγκαίων μέτρων που επείγει η υλοποίησή τους, ιδιαίτερα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς και στο γεγονός πως δεν εξασφαλίζεται από τον Δήμο και το κράτος πως τα έργα που προγραμματίζονται τελικά θα γίνουν.

Ο δικός μας άξονας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών για να ανασάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους είναι:

1.   Ούτε ένα ευρώ από τις λαϊκές οικογένειες σε τέλη και λογαριασμούς.

2.   Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσουν να γίνουν όλα τα έργα μεγάλα και μικρά στο πνεύμα που αναφέρουμε παραπάνω, αλλά και να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν οι δημότες το κόστος, όπως ισχύει τώρα. Ούτε να μπαίνουν οι δήμοι στη λογική να κυνηγάνε προγράμματα για να ενταχθούν.

3.   Αντίστοιχο σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση, μόλυνση νερού και αέρα.

4.   Υπηρεσίες του δήμου εκσυγχρονισμένες και αναβαθμισμένες που σημαίνει αύξηση προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας πλήρους ωραρίου, χωρίς καμία έννοια ανταποδοτικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

5.   Όχι αποδοχή αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.

Με βάση τα προηγούμενα, καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023 για τις στοχεύσεις και τον προσανατολισμό που έχει.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χριστίνα Αβραμίδου

δημοτική σύμβουλος Διρφύων Μεσσαπίων