MY KTEO

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν προκαταβολή 25 - 100 ευρώ και το επίδομα 200 - 300 ευρώ


Δύο έκτακτες πληρωμές στους συνταξιούχους είχε προγραμματίσει το υπουργείο Εργασίας για τον Μάρτιο, υπολογίζοντας ότι αυτές θα συμπέσουν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Πρόκειται για την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, αλλά και το… διορθωτικό επίδομα των 200-300 ευρώ σε περίπου 1,1 εκ. (παλαιούς) συνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση τον περασμένο Ιανουάριο λόγω της πρωτοφανούς σύλληψης πρακτική της «προσωπικής διαφοράς».

Ωστόσο, ούτε όλοι οι 145.000 εν αναμονή συνταξιούχοι επικουρικής θα λάβουν από 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής, όπως ανακοινώθηκε, ούτε οι «αγνοημένοι» των φετινών αυξήσεων είναι δεδομένο ότι θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα μέσα στον μήνα. (Σ.σ. Δυστυχώς από τα έσοδα των φορολογουμένων και όχι τον προϋπολγισμό του ΕΦΚΑ…).

Για την περίπτωση των 200-300 ευρώ εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί ακόμη και τον Απρίλιο, λίγο προ του Πάσχα, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Εξάλλου, μετά το τραγικό δυστύχησα των Τεμπών, φαίνεται ότι απομακρύνοντας οι εκλογές του Απριλίου και δεν υπάρχουν λόγοι το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει σαν επισπεύδων πολιτικός φορέας…

Ως προς την προκαταβολή στους αιτούντες επικουρικής σύνταξης, αυτή όντως θα δοθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο δεν θα αφορά το σύνολο των εν αναμονή συνταξιούχων, ούτε όλοι οι «δικαιούχοι» θα λάβουν το 100ρικο…

1.Τα 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής (από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης) θα λάβουν μόνο όσοι ήδη λαμβάνουν κύρια σύνταξη. Οι υπόλοιποι, ακόμη και εάν έχουν αιτηθεί (κύριας) σύναξης το 2021, δεν θα πάρουν προκαταβολή επικουρικής γιατί, απλά, δεν έχει βγει ακόμη η κύρια παροχή (σ.σ.: το σύνολο σχεδόν των νοσηλευτριών αναμένουν τη σύνταξή τους εδώ και δύο χρόνια).

2.Ακόμη και εάν κάποιος λαμβάνει κύρια σύνταξη δεν συνεπάγεται ότι θα του καταβληθεί και η προσωρινή επικουρική, στην περίπτωση που αιτήθηκε κύρια σύνταξη/επικουρική μετά τον Ιούνιου του 2022 (τους τελευταίους 9 μήνες).

3.Το ποσό της προκαταβολής ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Τα 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής (από την ημέρα κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης), αφορούν σε όσους αιτούνται κύριας σύνταξης λόγω γήρατος. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας θα λάβουν μόλις 50 ευρώ, ενώ τα ορφανά παιδιά (σύνταξη χηρείας που διαθλάται, εκτός του/της ζώντος/ζώσας συζύγου, και στα προστατευόμενα τέκνα) θα λάβουν από 25 ευρώ ανά μήνα αναμονής.

Ως προς το εφάπαξ επίδομα σε όσους δεν έλαβαν αύξηση στις αρχές του χρόνου, αυτό θα δοθεί ως εξής:

-Για συντάξεις έως 800 ευρώ, αν και δόθηκε η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πήραν την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής «προσωπικής διαφοράς», 300 ευρώ.

-Για αποδοχές από 801 έως 1.100 ευρώ, συνταξιούχοι που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023 χωρίς να λάβουν την αύξηση 7,75% λόγω «προσωπικής διαφοράς», 250 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι με σύνταξη πάνω 1.101 και έως 1.600 ευρώ εφάπαξ ποσό 200 ευρώ.


iEidiseis.gr