MY KTEO

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821: Πώς θα γίνουν οι εορτασμοί στα σχολεία και οι παρελάσεις


Τι ορίζει η εγκύκλιος για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 για τους εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία και τις παρελάσεις.

Εκδηλώσεις διάρκειας 2 ωρών, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, του σχολικού έτους 2022-2023. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, ισχύουν τα εξής:

Οι μαθητές, που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές. Με ευθύνη του Διευθυντή-Προϊσταμένου και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων, τη σύνθεση τμημάτων, τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες δημοτικές αρχές. Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19.

Τι ισχύει για τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου
Αναφορικά με τις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απέστειλε έγγραφο προς όλα τα Υπουργεία, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα εορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Ενόψει αυτού, είναι αναγκαίο να δοθούν έγκαιρα οι απαραίτητες οδηγίες, κατά λόγο αρμοδιότητας, για την πληρέστερη οργάνωση και την άρτια τέλεση των εκδηλώσεων του εορτασμού. Ως εκ τούτου παρακαλούμε ειδικότερα:

α. Οι Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να προβούν στην γνωστοποίηση της παρούσας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στις Υπηρεσίες που εποπτεύουν, καθώς και στους Δήμους της περιφέρειάς τους προκειμένου να καταρτισθεί το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.

β. Οι Περιφερειάρχες να καταρτίσουν το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου στις έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, στο οποίο θα ρυθμίζεται, εκτός των άλλων, και η σειρά κατάθεσης στεφάνων από τους εκπροσώπους των δημοσίων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων, που μετέχουν στην εορτή καθώς και η σειρά προβαδίσματος των ανωτέρω στους χώρους των παρελάσεων και των λοιπών εκδηλώσεων, τηρούμενης πάντοτε της με αριθμό 76632/20-10-2021 (ΦΕΚ 4961 Β’) απόφασής μας, όπως ισχύει. Οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί από τις Περιφέρειες ή τους Δήμους της Χώρας σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες φορείς.

Οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις θα καταθέσουν στεφάνι και, εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων, που εδρεύουν στην Περιφέρεια και στις Περιφερειακές Ενότητες. Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, κατά τον χρόνο τέλεσης αυτών, για την πρόληψη τυχόν διασποράς του κορονοϊού COVID–19.


iEidiseis.gr