MY KTEO

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Μετά το Πάσχα ο Γολγοθάς της κυβέρνησης: Κάτω από 30% και στα «φιλικά» γκάλοπ - Ο δρόμος για εκλογές τον Μάιο


H δημοσκοπική κατρακύλα της ΝΔ, ακόμη και στις «φιλικές» για την κυβέρνηση εταιρείες, υποχρεώνει τον Κ. Μητσοτάκη σε αλλαγή «γραμμής».

Μαύρα μαντάτα για την κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «καίει» επισήμως το σενάριο για εκλογές τον Απρίλιο. Διαπιστώνοντας τη μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκος ζήτησε «συγνώμη» στο υπουργικό συμβούλιο και άλλαξε γραμμή: Από το ανθρώπινο λάθος, που επέμενε από την πρώτη στιγμή, στο «όλοι φταίμε».

Μάλιστα, στη δημοσκόπηση που βγήκε στον ΑΝΤ1, το βράδυ της Πέμπτης (9/3) μόλις 12,1% δηλώνουν ότι το δυστύχημα στα Τέμπη οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Σχεδόν ένας στους δύο (45,2%), δηλώνει ότι θέλει να γίνουν τώρα εκλογές (ιδιαίτερα οι νέοι) - 40 μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης ανέβηκε στο 56,7% και την ίδια ώρα καταγράφεται μεγάλη πτώση σε όσους θέλουν κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ (28,1%). Μάλιστα όσοι δηλώνουν ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι στο 23,2%, πάνω από όσους θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (15,8%).

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με «λευκή απεργία» υπουργών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως ο Αντώνης Σαμαράς.

«Μεγάλη Παρασκευή» στο Υπουργικό
Όλα δείχνουν ότι μετά το Πάσχα έρχεται ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας τα μηνύματα για μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ μετά την τραγωδία στα Τέμπη. ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε νέα γραμμή. Με νέα συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και με ανάληψη της ευθύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα – στον απόηχο των πανελλαδικών παλλαϊκών συλλαλητηρίων, άνοιξε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (9/3). Συνεδρίαση που είχε ως αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα μετά το την ανείπωτη τραγωδία.

Στη νέα γραμμή του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διορθώσει την αρχική του τοποθέτηση στον τόπο της τραγωδίας, περί ανθρώπινου λάθους, αν και επιδίωξε εκ νέου να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός «ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό.

Αν και υποστήριξε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει», πρόσθεσε : «Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος! Και εμείς και οι διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση προσωπικού».

Όπως είπε, τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως, η τραγωδία έγινε μ εμάς στο τιμόνι της χώρας.

«Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δυο πράγματα: πρώτον απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να αποκαταστασθεί η κατάσταση στους σιδηροδρόμους μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμα ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκε προσωπικά οργή αλλά και ντροπή. «Έχω υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα μου σε δημιουργική δράση». Τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια και 2 σταθμάρχες στη βάρδια. Είναι μια προσπάθεια που θα έχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους. Όπως είπε:
  • Αυστηροποιούμε άμεσα το νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές.
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού άμεσα. Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Μητσοτάκης: «Εχουν δίκιο οι νέοι»
«Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Και οι γονείς τους... Όσο σημαντικό είναι να δώσουμε τόπο στη θλίψη και τη γιορτή και να μην επιτρέψουμε να γίνει σπίθα για εθνικό διχασμό. Στο παρελθόν αποδείχτηκε στα Τέμπη πόσο δύσκολος είναι ο εκσυγχρονισμός στη χώρα. Σε μία χώρα όπου σώθηκαν ζωές με ηλεκτρονικά ραντεβού για ψηφιακές μαστογραφίες, οι πολίτες παίρνουν φάρμακα, με 112 και οι σταθμάρχες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους μηχανοδηγούς», σημείωσε.

Και κατέληξε: Έχουμε ένα κράτος που παραμένει βαθύ γιατί είναι στηριγμένο σε ανεύθυνες συμπεριφορές, μικροκομματικά τερτίπια. Είναι το κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε. Μόνο έτσι το δραματικό «ποτέ ξανά» θα μετατραπεί σε τώρα ή ποτέ. Και η δική μας απάντηση είναι «τώρα» και πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά.

Σε «λευκή απεργία» οι κορυφαίοι της ΝΔ
Μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου «να αποσύρει» τον Άδωνι Γεωργιάδη από τα τηλεοπτικά κανάλια, εκτιμώντας προφανώς ότι κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε ένα μέρος του ακροατηρίου της ΝΔ, πέραν των ακραιφνώς δεξιών, η κυβέρνηση έμεινε ουσιαστικά με την εκπροσώπηση από τον εκπρόσωπό της Γιάννη Οικονόμου, και τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Υγείας Θάνο Πλεύρη. Πέραν φυσικά της «ομάδας κρούσης» βουλευτών που έχει συγκροτήσει το Μαξίμου, με την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τους Δημήτρη Καιρίδη, Δημήτρη Μαρκόπουλο,τον Χάρη Θεοχάρη, τον Κώστα Καραγκούνη.

Το Μαξίμου ελπίζει σε συνδρομή από Κυριάκο Πιερρακάκη και Βασίλη Κικίλια, τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι πενιχρά.

Από εκεί και πέρα:
  • Ο Νίκος Δένδιας, το μοναδικό κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος που έχει καταγράψει την «ιδιότητα» του δελφίνου, αποφεύγει επιδεικτικά να ασχοληθεί δημοσίως με την εσωτερική επικαιρότητα, υπηρετώντας αποκλειστικά την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ευθύνης του, την εξωτερική πολιτική. Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως ο Νίκος Δένδιας όλη την προεκλογική περίοδο θα αποφύγει να ασχοληθεί με την τρέχουσα επικαιρότητα, πέραν των αναγκαίων (ελαχίστων) επιλεγμένων δημοσίων εμφανίσεών του.
  • Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει ως στρατηγική να μην στρατευτεί με ομιλίες, συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις στον κεντρικό σχεδιασμό για τη νίκη της ΝΔ. Αντιθέτως, δίνει τη μάχη του στη Μεσσηνία, αλλά και για την εκλογή των υποψηφίων βουλευτών που ανήκουν στη «σαμαρική ομάδα» σε διάφορες περιοχές της χώρας.
  • Η ομάδα των υπουργών που προώθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Νίκη Κεραμέως, Χρήστος Σταϊκούρας,Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Σκρέκας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Νότης Μηταράκης) έχουν επιλέξει να ασχολούνται πρωτίστως με το αντικείμενο του υπουργείου τους και αν δεν μπορούν να αποφύγουν μια δυο ερωτήσεις να τις απαντούν πάνω στον καμβά της επίσημης θέσης της κυβέρνησης (Κάποιοι, μάλιστα, θέτουν ως όρο για εμφάνισή τους στα κανάλια να μην ερωτηθούν για τα καυτά θέματα επικαιρότητας). Να δώσουν, πάντως, μάχη με τον κίνδυνο στραπατσαρίσματος της εικόνας τους δεν φέρονται διατεθειμένοι να το πράξουν.
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, επιμένει να μην ασχολείται με την συγκρουσιακή εσωτερική πολιτική, όπως και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μάλλον περισσότερη ζημιά θα προκαλέσει στους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά όφελος.
Γενικώς, αν δεν υπήρχε η τριάδα των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ πολιτικών και κάποιοι υφυπουργοί και βουλευτές της λαϊκής δεξιάς και της ακροδεξιάς, η ΝΔ δεν θα είχε εκπροσώπους στα κανάλια- αφήνουμε στην άκρη το θέμα των δημοσιογράφων.

Είναι φανερό πως, αργά αλλά σταθερά, και οι υπουργοί της κυβέρνησης κρατούν στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων, θέτοντας ως πρώτο στόχο τους να μην στραπατσαριστεί η προσωπική τους εικόνα.

Κάτω από 30% η ΝΔ στη δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1
Ενώ το πανελλήνιο συνεχίζει να θρηνεί για την τραγωδία στα Τέμπη, η τηλεόραση του ΑΝΤ1 παρουσίασε δημοσκόπηση της Marc μία απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media και αποδοκιμάστηκε και από τον ίδιο τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πριν ακόμη προλάβουν οι οικογένειες να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η γνωστή δημοσκοπική εταιρεία με τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών, σπεύδει να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη. Ντρέπεται και η ντροπή …», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος:

Ακόμα και σε αυτή τη μέτρηση, όμως, η πτώση της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντική καθώς η κυβέρνηση μετά απώλειες με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από το 30% και διαμορφώνεται στο 29,6%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και η ΜέΡΑ 25 με 3,5%.

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1 οι αναποφάσιστοι είναι στο 10%.

Η τραγωδία στα Τέμπη απασχολεί -όπως αναμενόταν- ιδιαίτερα τους πολίτες και η άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως το δυστύχημα οφείλεται σε τραγικό ανθρώπινο λάθος δεν φαίνεται να έχει απήχηση.

Ειδικότερα, στο που οφείλεται το ατύχημα μόνο το 12,1% μίλησε για ανθρώπινο λάθος/κακιά στιγμή με το 87% να απαντούν πως υπάρχουν άλλες ευθύνες λέει το 87%.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.


Σε σχέση με το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές το 46,4% λέει αργότερα τον Μάιο ενώ το 45,2% στις 9 Απριλίου.

Αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση οι πολίτες
Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, έναντι 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες σύμφωνα με τη Marc
Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί το 23,2%.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτακή, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα θετικά/ μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9.



iEidiseis.gr