MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Επανένταξη σε ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ έως τις 31 Ιουλίου 2023


 Περιθώριο υποβολής αίτησης έως τις 31 Ιουλίου 2023, προκειμένου να επανενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που έχασαν λόγω της ασφυκτικής οικονομικής συνθήκης που δημιούργησαν, αμέσως μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αποκτούν χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Με διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες διατάξεις που προβλέπονται για τα χρέη προς την εφορία θεσπίζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

 Συγκεκριμένα, για όσους έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί μεταφέρονται, εντόκως, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης: α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»). Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απολεσθείσας ρύθμισης, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (πλην του ΤΕΚΑ) που αφορούν περιόδους απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες –κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023– πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους απασχόλησης (από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022). Οφειλέτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νέου σχήματος.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Η υπαγωγή συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, παρέχονται διευκολύνσεις καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων στον κλάδο της γουνοποιίας λόγω του πολύ μεγάλου πλήγματος που έχουν δεχθεί με δεδομένο ότι οι κύριοι πελάτες τους προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.