MY KTEO

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Κατώτατος μισθός: Μεταξύ 760 με 770 ευρώ η διαμόρφωση των αποδοχών - Πάνω από το αφορολόγητο όριο


Ο νέος κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» στα 760-770 ευρώ μεικτά. Η απόφαση έχει ληφθεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Παρασκευή ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας από τα χιλιάδες λογιστήρια.

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ενώ η ποσοστιαία αύξηση θα κινηθεί στην περιοχή του 7%. Η αύξηση θα είναι αντίστοιχη ουσιαστικά με αυτή που έλαβαν οι συνταξιούχοι, με στόχο να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών στο εισόδημα από τον πληθωρισμό ο οποίος έτρεξε με 9,3% πέρυσι ενώ προβλέπεται να τρέξει με περίπου 5% φέτος.

Αύξηση 760-770 ευρώ - Τι σημαίνει;
1. Το εργοδοτικό κόστος (δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώνει ο εργοδότης κάθε μήνα μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) θα διαμορφωθεί από τα 932 έως τα 941 ευρώ.

2. Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως προαναφέρθηκε, θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα μπουν πλέον στην διαδικασία να καταβάλλουν και φόρο εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο του κατώτατου μισθού.



newsbomb.gr