MY KTEO

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ο χρόνος των εκλογών: Γιατί απομακρύνεται η 9η Απριλίου - Η 21η Μαΐου κερδίζει έδαφος


Μία εβδομάδα από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στην οδό της πολιτικής και επιχειρησιακής διαχείρισης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, απλώνοντας σταδιακά ένα σκηνικό πολυμέτωπων παρεμβάσεων.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι (αναμενόμενο άλλωστε) βαρύ, οι κινήσεις προδιαγράφονται και σχηματοποιούνται μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τα βλέμματα είναι εστιασμένα τόσο στην αυριανή συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και στην πρωθυπουργική παρέμβαση της Πέμπτης, με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μία συνεδρίαση με αποκλειστική ατζέντα τις θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις στο μέτωπο των σιδηροδρόμων και την ενημέρωση για τα ζητήματα που σχετίζονται με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Οι αποφάσεις
Η λογική "καμία συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα του χρόνου των εκλογών" κυριαρχεί, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στο σκηνικό της Ηρώδου Αττικού 19. Το ανέφερε, άλλωστε, χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από σχετική ερώτηση. "Το ζήτημα αυτό, σε αυτήν τη φάση, δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό", σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Ωστόσο, υπό τον ισχυρό αστερίσκο των ημερών που περνούν και ζητούν απαντήσεις και στο συγκεκριμένο ερώτημα, όλα δείχνουν ότι οι πρωθυπουργικές αποφάσεις για το momentum της κάλπης της απλής αναλογικής δε θα αργήσουν πολύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει εισηγήσεις και δεδομένα, στο κυβερνητικό περιβάλλον αναμένουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, στα οποία θα αποτυπωθούν τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο Σαββατοκύριακο που έρχεται αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις που σχετίζονται με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2023. Το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του πέριξ του χρόνου της Κυριακής της απλής αναλογικής είναι ακόμα ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και μετά. Κι αν στο…τραπέζι παραμένει ακόμα ως ορόσημο η 9η Απριλίου, οι εξελίξεις, όπως είναι αναμενόμενο και με βάση τις επιταγές του Συντάγματος δε θα αργήσουν.

Η αναφορά για την 9η Απριλίου δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη, πριν τη διαιρετική τομή στο χρόνο που έφερε η εθνική τραγωδία των Τεμπών, ημερομηνία για τις πρώτες εκλογές δεν έχει φύγει από το…τραπέζι της συζήτησης. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχουν ακόμα ένθερμοι υποστηρικτές για κάλπες την δεύτερη Κυριακή του Απριλίου, ενώ στην περίπτωση που…περπατήσει αυτό το σενάριο η προκήρυξη και η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εντός του κυβερνητικού και κομματικού οικοσυστήματος της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2023 πρέπει να…τραβηχτεί χρονικά πιο πίσω.

Με βάση τα επιχειρήματα των συγκεκριμένων φωνών που πληθαίνουν, ο χρόνος της κάλπης πρέπει να μετατεθεί, προκειμένου θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα των αιτιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και η κυβέρνηση να έχει…απλώσει το σύνολο των παρεμβάσεών της για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Μάιος ως σημείο αναφοράς για τις πολιτικές εξελίξεις κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Και επικρατέστερες ημερομηνίες θεωρούνται η 14η και η 21η του μήνα, με τη δεύτερη να…κερδίζει περισσότερους πόντους, από τη στιγμή που οι κάλπες σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα στηθούν την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου. Με τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή, να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.   

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος (ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του υπουργικού δε θα υπάρχουν άλλα θέματα. 

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επίσκεψη έρχεται στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών συναντήσεών τους και δε συνδέεται με τίποτα άλλο.



capital.gr