MY KTEO

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 - Εως 31 Μαρτίου η υποβολή των δηλώσεων


Την πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που το 2022 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους.

Ο χρόνος για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όπως εμφανίζονται στο Ε9 μετρά αντίστροφα και λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Στις αρχές Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα κλείσει την πλατφόρμα προκειμένου να τρέξει τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα ραβασάκια θα εκδοθούν στα τέλη Απριλίου και η πρώτη από τις 10 ίσες μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου.

Ετσι, όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να φροντίσουν να τις δηλώσουν στο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν θα υπολογιστεί ο νέος φόρος ακινήτων. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, με τους φοροτεχνικούς να συμβουλεύουν όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρη κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα να τσεκάρουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα.

Μια διόρθωση στο Ε9 μπορεί να αποδειχθεί σημαντική και να μειώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς προβλέπονται εκπτώσεις που φθάνουν έως και 90% για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:
  • Αποθήκες - πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  • Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Οροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

newsbomb.gr