MY KTEO

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τίμησαν τους εθελοντές αιμοδότες και τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας

 

Τους ανθρώπους αυτούς που χαρίζουν ζωή με το αίμα τους, τους εθελοντές αιμοδότες, και τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας, τίμησε η «Τράπεζα αίματος Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» του Πανευβοϊκού Συλλόγου «Ο Καλός Σαμαρείτης» σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και την Τράπεζα Αίματος Δροσιάς, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε γνωστό ξενοδοχείο της Χαλκίδας.

«Θελήσαμε με αυτόν τρόπο να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι με λίγα λεπτά από τον προσωπικό τους χρόνο προσφέρουν χιλιάδες λεπτά ζωής σε πολλούς συνανθρώπους μας» είπε στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Καλός Σαμαρείτης» αρχιμανδρίτης, Τιμόθεος Μπαϊμπάκης. «Είναι αλήθεια ότι στους καιρούς που ζούμε υπάρχει ένας ατομισμός και μια έλλειψη σε πολλούς ευαισθησίας σε ότι αφορά την αλληλεγγύη και την προσφορά στον συνάνθρωπο» συμπλήρωσε ο π. Τιμόθεος και αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κόσμου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα για να κάνει ο κόσμος την ηθική υποχρέωση του και να δώσει αίμα. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι καθημερινή μας υποχρέωση» είπε ο πρόεδρος.

 «Το αίμα δεν παράγεται, δεν αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται από συνάνθρωπο σε συνάνθρωπό. Για αυτό και είναι σημαντικό το έργο των εθελοντών αιμοδοτών» είπε με τη σειρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να «μυηθούν» και οι νεότερες ηλικίες στην κουλτούρα του εθελοντισμού: «Στην παιδεία μας δεν είναι η προσφορά. Στην παιδεία μας δεν είναι και ο εθελοντισμός. Είναι όμως στην κουλτούρα μας. Αν καταφέρουμε να τα βάλουμε και στην παιδεία μας και να εξηγήσουμε στα παιδιά τι σημαίνει προσφορά και τι σημαίνει να δίνουμε το πιο απλό το αίμα μας θα έχουμε προσφέρει ακόμα περισσότερα». Κλείνοντας ευχαρίστησε και τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι δεν εργάζονται αλλά παράγουν έργο και έχουν καταστήσει το Τμήμα πρότυπο.

Τους εργαζόμενους στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου  ευχαρίστησε και ο πρόεδρος την Τράπεζας Αίματος Δροσιάς π. Διονύσιος, που τόνισε ότι κάθε Κυριακή είναι σε άλλο μέρος για να παίρνουν αίμα. Χαρακτήρισε θεάρεστο το έργο των εθελοντών αιμοδοτών και συμπλήρωσε: «Το να δίνεις αίμα είναι αγάπη. Και πηγή αυτής της αγάπης είναι ο ίδιος ο Χριστός. Γιατί ο Χριστός έδωσε πρώτα το  αίμα του πάνω στον σταυρό για να πάρει τις αμαρτίες μας».

Για την αυταπάρνηση και τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου  Χαλκίδας, αλλά και την μεγάλη κοινωνική προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών μίλησε η διευθύντρια του Τμήματος Ελευθερία Ελευθερίου. Έκανε μάλιστα μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή για την «πορεία του αίματος» από το 1901, οπότε και ανακαλύφθηκαν οι ομάδες αίματος μέχρι και σήμερα που το Νοσοκομείο Χαλκίδας συγκεντρώνει 7500 μονάδες αίματος ετησίως υπερκαλύπτοντάς τις ανάγκες του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας Κωνσταντίνα Καρλή. Όλοι εξήραν το έργο του Συλλόγου και ευχαρίστησαν τους εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες  για την ύψιστη προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο δίνοντας αίμα και ζωή.

Εδώ να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν επίσης ο αντιδήμαρχος Ανθηδόνος Κώστας Καρβούνης, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Τασούλα Μακαρωνα-Ψυχογυιού, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων Πάνος Καραμούζης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας Θανάσης Γερογιάκομος, ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Άγγελος Πνευματικός, η πρώην δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ, καθώς και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του Νομού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και βραβείων στους εθελοντές αιμοδότες.