MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Μαρία Τσάλλα: Η κατάσκοπος από τη Ρωσία που έγινε Ελληνίδα με πιστοποιητικό νεκρού μωρού – Από το δημοτολόγιο της Αθήνας στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου


Ένα νεκρό μωρό και μια «γυναίκα της διπλανής πόρτας» στο Παγκράτι αποτέλεσαν την καλύτερη κάλυψη για την κατάσκοπο από τη Ρωσία, την ταυτότητα της οποίας αποκάλυψε η ΕΥΠ. Η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν γνωστή εδώ στην Ελλάδα, στη χώρα μας από το 2018 και της είχαν μάθει να κρύβει πολύ καλά τα ίχνη της.

Η «Μαρία Τσάλλα», η κατάσκοπος από την Ρωσία, βρισκόταν στη χώρα μας από το 2018 και συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα. Αφότου νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής. Μέχρι που την ανακάλυψε η ΕΥΠ και διαπίστωσε πως ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, γνωστή ως «illegals».

Η συγκεκριμένη γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε τον περασμένο Ιανουάριο ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η «Μαρία Τ.» ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική.

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα με ημερομηνία γέννησης και θανάτου, Δεκέμβριο του 1991. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τσάλλα», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.

Η διπλή ζωή

Η «Μαρία Τσάλλα» είχε σχέση με έναν Ρώσο κατάσκοπο ο οποίος δραστηριοποιείτο στην Βραζιλία, και από την άλλη πλευρά η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρασε στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η κατάσκοπος φέρεται να είχε σχέση με κάποιον και εδώ στην Ελλάδα, ο οποίος φέρεται να αγνοούσε την πραγματική της ταυτότητα. Για την δράση της στην χώρα μας τίποτα δεν είχε καταλάβει ούτε η υπάλληλος που είχε στο μαγαζί της.

«Μιλούσε 3-4 γλώσσες» λέει στο newsit.gr γείτονας της κατασκόπου

Οι γείτονες ανέφεραν πως ήταν ένα άτομο πολύ χαμηλών τόνων, δεν είχε πολλές σχέσεις με την γειτονιά που δεν έδινε δικαιώματα. «Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά σίγουρα. Έχω να τη δω καιρό όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει» είπε στο newsit.gr γείτονας της κατασκόπου από την Ρωσία.

Η ενασχόληση με την φωτογραφία

Η «Μαρία Τσάλλα» ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στα social media, ασχολούνταν πολύ ενεργά με την φωτογραφία δηλώνωντας ερασιτέχνης φωτογράφος και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Εκτιμάται ότι αυτό ενδεχομένως να βοηθούσε και την αποστολή που είχε εδώ, συλλέγοντας πληροφορίες…

Έφυγε εσπευσμένα

Όταν έφυγε από την χώρα μας, η «Μαρία Τσάλλα» είπε στους γνωστούς της ότι αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Φαίνεται μάλιστα ότι έφυγε εσπευσμένα, καθώς άφησε πίσω της πολλά προσωπικά αντικείμενα. Αυτό κατά πολλούς δείχνει ότι η κατάσκοπος ενδεχομένως είχε ενημερωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές φτάνουν στα ίχνη της, για αυτό και έφυγε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η δράσης της κατασκόπου

Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος.

Τι είναι οι κατάσκοποι «illegals»

Η ΕΥΠ που ξεσκέπασε την δράση της «Μαρίας» διαπίστωσε πως ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, γνωστή ως «illegals».

Οι «illegals» είναι κατάσκοποι που προμηθεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους, με στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών που έχουν πεθάνει.

Όπως αναφέρει η ΕΥΠ «οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της.

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

Με πληροφορίες και από MEGA, ΣΚΑΪ

newsit.gr