MY KTEO

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Φράκαρε και πάλι η εξέταση για τις ενστάσεις


Χρειάστηκαν σχεδόν 7 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2022 (όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση) για να πιάσει δουλειά τον Ιούλιο του 2022, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών που συστάθηκε για να επεξεργαστεί τα αιτήματα επανεξέτασης χορήγησης των κρατικών δανείων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής!

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Μια διαδικασία από την οποία “κρέμονται” δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που έχασαν τα κρατικά δάνεια, αδίκως, τις περισσότερες φορές για ένα απλό λογιστικό λάθος στην καταχώρηση του τζίρου.

Τα λάθη αυτά διορθώθηκαν, η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων -θεωρητικά- ολοκληρώθηκε στις 29/2/2023, αλλά οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν στο σκοτάδι!

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών περνά από κόσκινο όλες αυτές τις ενστάσεις από όσους αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή που θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Η προθεσμία για τους ελέγχους που έθεσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έληξε, όμως, ενημέρωση δεν υπάρχει.

Όσοι, πάντως, δικαιωθούν, θα λάβουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%. Θα έχουν δε περίοδο χάριτος, από την καταβολή της ενίσχυσης έως… 31.5.2023!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.

Εφόσον προκύψει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.




Newmoney.gr