MY KTEO

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση


Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ πραγματοποίησε ο  Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, και ενημέρωσε τους εργαζόμενους στον χώρο για το επικείμενο νομοσχέδιο που έχει τεθεί για διαβούλευση και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής νερού πλήττοντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τόνισε πως η Λαϊκή Συσπείρωση θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας να πάρει θέσει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Τέλος, κάλεσε τους  εργαζόμενους να δώσουν μια πρώτη απάντηση με τη συμμετοχή τους στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων στις 12 στην πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα Δικαστήρια.

Ο Βαγγέλης Σταματούκος στη συζήτηση με τους εργαζόμενους ανέφερε τα εξής:

«Το πολυνομοσχέδιο αποδεικνύει τη στόχευση της ιδιωτικοποίησης του νερού αφού έρχεται να ρυθμίσει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, να ρυθμίσει αν τηρούνται "οι κανόνες ανταγωνισμού", τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός αφού το νερό είναι μονοπώλιο του κράτους και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει μια ακόμα ιδιωτικοποίηση τη στιγμή που ακόμα η εργατική τάξη και ο λαός θρηνεί τα θύματα της ιδιωτικοποίησης των τρένων, κάτι που δείχνει την κυνικότητά τους όσον αφορά την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Για το νομοσχέδιο αυτό έχει "στρωθεί" το έδαφος από την ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που ψήφισαν όλα τα κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής.

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των νερών που προωθεί η κυβέρνηση.

Άλλωστε έχουμε αναδείξει και εναντιωθεί στην εμπορευματοποίηση του νερού πριν από αυτή την εξέλιξη που ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς η λειτουργία των ΔΕΥΑ στη λογική κόστους - οφέλους άνοιξε τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη. Η εμπορευματοποίηση δεν είναι κάτι νέο. Οι ΔΕΥΑ χρεώνονται με αστικό τιμολόγιο για τις ενεργειακές τους ανάγκες, ενώ στα τιμολόγιά τους μπαίνει ΦΠΑ 24%. Τα τιμολόγια ύδρευσης σε όλους τους δήμους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ μειώνεται το προσωπικό, το δίκτυο συντηρείται πλημμελώς κ.ά. Με την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, μετατρέποντας αυτό το βασικό αγαθό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, θα επιδεινώσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, την ποιότητα του νερού κ.ά.

Για εμάς το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο τον λαό.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου!

Τώρα είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για:

Ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.

Φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Καμιά διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, για τους ανέργους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Τώρα πρέπει να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού της Χαλκίδας».