MY KTEO

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Κατώτατος μισθός: Πώς αυξάνονται επιδόματα και βοηθήματα


Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου θα επηρεαστεί και το επίδομα ανεργίας. 

Η εισήγηση για την αύξηση είχε προγραμματιστεί για το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, αναβλήθηκε λόγω του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη και του τριήμερου πένθους. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την άνοδο έως τα 770 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 713 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του κατώτατου μισθού καθορίζονται τα επιδόματα και βοηθήματα ως εξής:
  • Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας κι από 227,65 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 245 ευρώ. Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί.
  • Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ διαμορφώνεται στα 283 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 824,63 ευρώ διαμορφώνεται στα 888 ευρώ.
  • Το ειδικό επίδομα για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 557,22 ευρώ διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - Ασφαλισμένων ύψους 437,79 ευρώ διαμορφώνεται στα 462 ευρώ.


newsbomb.gr