MY KTEO

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Το ποτήρι ξεχείλισε


Καθώς μία σταγόνα αρκεί για να ξεχειλίσει το ποτήρι, αυτή η ματωμένη σταγόνα των θυμάτων των Τεμπών έφερε στην επιφάνεια πάγιες αδυναμίες του ελληνικού κράτους και των μηχανισμών του και υπενθύμισε μια σειρά από ζητήματα που οι κυβερνήσεις δεν στάθηκαν ικανές να αντιμετωπίσουν.

Προφανώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτή που φέρει το κύριο βάρος της ευθύνης για τα Τέμπη, καθώς μέσα στην τετραετία της θα μπορούσε να έχει διευθετήσει τα προβλήματα του σιδηροδρόμου δυο – τρεις φορές. Ωστόσο προβλήματα άλυτα, που καταγράφουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, υπάρχουν πολλά ακόμη, μαζί και οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα που συνεπάγονται οι οδυνηρές μετά την τραγωδία των Τεμπών διαπιστώσεις, οδεύουμε στις εκλογές με ένα εκλογικό σύστημα που περιπλέκει τα πράγματα, καθώς οι δύο διεκδικητές της νίκης (Ν.Δ. και ΣYΡΙΖΑ) αλλά και ο πιθανότερος «ρυθμιστής» των πραγμάτων (ΠΑΣΟΚ), στην πιθανή περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, δεν μπορούν να υποστηρίξουν πως «οι άλλοι φταίνε» για το χάλι του ελληνικού κράτους.

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες που μπορεί να απαιτηθούν σε περίπτωση που (πιθανότατα) η κάλπη δεν θα δώσει αυτοδυναμία, τα πράγματα επίσης είναι περιπλεγμένα μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ του… Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε…