MY KTEO

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

«Στερεά Υπεροχής»: Καμία ιδιωτικοποίηση του Νερού - Υπεράσπιση των κοινών αγαθών!


Την ώρα που όλη η χώρα πενθεί τα παιδιά της, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και ζητά πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας φέρνουν Πολυνομοσχέδιο, με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και άρθρα με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την ενέργεια, την χωροταξία/πολεοδομία και ρυθμίσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, του ΝΕΡΟΥ!

            Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και επιχειρεί με το κατατεθέν Νομοσχέδιο, αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη δημιουργία- θεσμοθέτηση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων (κατά τα πρότυπα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που γνωρίζουμε καλά πως και αν εξυπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον).

            Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα υποκαταστήσει επιτροπές και διαδικασίες όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, που είναι βασικός θεσμός διαβούλευσης αλλά και ενημέρωσης της Βουλής, περιορίζοντας τόσο τη συμμετοχή των εμπλεκομένων όσο και την ουσιαστική διαβούλευση, που είναι και βασική θέση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60.

Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα μπορεί να σχεδιάζει και να προτείνει συγχωνεύσεις των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδατος, τους οποίους θα πιστοποιεί με όρους και σε πλαίσιο αγοράς, σαν να μην είναι το νερό δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η πρόσβασή του σε αυτό, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα!

Τη στιγμή που η Διεθνής Κοινότητα και ο ΟΗΕ προκρίνουν δράσεις προστασίας του φυσικού πόρου- αγαθού του νερού και εργάζονται προς μια Παγκόσμια Συμφωνία για το Νερό, η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ κινείται  προς την αντίθετη κατεύθυνση!

            Η περιφερειακή παράταξη “Στερεά Υπεροχής” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις υπόλοιπες παρατάξεις και τους/τις συναδέλφους μας στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να τοποθετηθούν επί του θέματος, με την ελπίδα να εκφραστεί ομόφωνη αντίρρηση στον επικείμενο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης του Νερού. Φτάνει πια με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων, κοινωνικών αγαθών. Ως εδώ και μη παρέκει.