MY KTEO

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Οργή λαού σε μια πρωτοφανή λαοθάλασσα στην πόλη της Χαλκίδας (ΦΩΤΟ+βίντεο)



Σε μια οργισμένη λαοθάλασσα από ανθρώπους κάθε ηλικίας και τη νέα γενιά να πρωτοστατεί, εξελίχθηκε η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Χαλκίδα, στέλνοντας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη «ούτε θα ξεχαστεί, ούτε θα συγκαλυφθεί». 

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Χαλκίδας συγκέντρωση, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα «για να μετατραπεί η οργή και η οδύνη σε οργανωμένη διεκδίκηση».

Αν και το ραντεβού στην πλατεία Στ. Μαργαρίτη είχε κλειστεί για τις 12 το μεσημέρι, ήδη λίγο μετά τις 11:30 το σημείο είχε κατακλυστεί από συγκεντρωμένους όλων των ηλικιών. Με μαύρα και άσπρα μπαλόνια στα χέρια τους οι μαθητές, με μαύρες σημαίες στα χέρια τους οι συνδικαλιστές και με βλέμματα γεμάτα θλίψη και οργή έστειλαν το μήνυμα ότι η ανοχή τελείωσε. Μήνυμα που έστειλαν και όσοι πήραν το λόγο, όπως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και συλλόγων, καθώς και οι εκπρόσωποι των μαθητών. 

Τον τόνο όμως έδωσαν τα νιάτα της πόλης. Μαθητές και φοιτητές, που δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα όπως, «Όλων των νεκρών γινόμαστε φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», «Στείλε όταν φτάσεις. Δεν έφτασε ποτέ! Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ!», «Το σύστημά τους με αίμα ποτισμένο... ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο!».


Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέσω της παραλίας προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της Χαλκίδας. Όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στην γέφυρα του Ευρίπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή και άφησαν 57 μαύρα μπαλόνια στο ουρανό της Χαλκίδας. Ένα μπαλόνι για κάθε νεκρό που βρήκε τραγικό θάνατο στην σύγκρουση των δυο τρένων.

Όταν η πομπή έφτασε στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού έβλεπε κανείς πρόσωπα οργισμένα, στόματα που φώναζαν συνεχώς συνθήματα, τον κόσμο να βρίσκεται συγκροτημένος στα πανό των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων , των μαθητικών συμβουλίων, άλλων μαζικών φορέων , συνολικά μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.