MY KTEO

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Ποιες υπηρεσίες και προϊόντα έχουν πάρει «φωτιά» το τελευταίο έτος


Μπορεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου που θα ανακοινώσει στις 13 Μαρτίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή να δείξουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση, ωστόσο οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ακόμη και 52% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Για ένα «καλάθι» με 25 βασικά προϊόντα –τρόφιμα και είδη νοικοκυριού–, την 1η Μαρτίου 2022 πληρώναμε 76,26 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσουμε για τα ίδια ακριβώς προϊόντα 91 ευρώ, δηλαδή 19,33% περισσότερα χρήματα.

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 60%, όπως είναι στα επώνυμα χαρτιά υγείας ή σε απορρυπαντικά και αφρόλουτρα, όπου καταγράφονται ανατιμήσεις πάνω από 50%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ειδικά για αυτά τα προϊόντα οι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές, οι οποίες είναι αρκετά εκτεταμένες (κυρίως 1+1 δώρο) ή στρέφονται σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως συμβαίνει κυρίως στην κατηγορία των χαρτικών.

Οι αυξήσεις υπερβαίνουν το 20% σε 14 βασικά είδη διατροφής, όπως φρέσκο γάλα (24,29%), ψωμί (25,55%), αλεύρι (26,89%), αυγά (26,27%), τυριά (26,61%), γιαούρτι (21,65%), ελαιόλαδο (22,37%), μοσχάρι (20,15%), αρνί και κατσίκι (21,35%).

Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι οι ανατιμήσεις που βλέπουν τώρα οι καταναλωτές δεν είναι οι τελευταίες. Για μια σειρά λόγων στα τρόφιμα και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αναμένεται νέος γύρος αυξήσεων στις τιμές. Πρώτον, διότι υπάρχουν ακόμη αποθέματα πρώτων υλών που έχουν αγοραστεί από τη βιομηχανία σε υψηλές τιμές, δεύτερον, για λόγους διατήρησης μεριδίων αρκετές εταιρείες δεν μετακύλισαν όλο το αυξημένο κόστος στις τιμές καταναλωτή, αλλά θα το πράξουν τώρα προκειμένου να μη συρρικνωθούν περαιτέρω τα κέρδη τους και τρίτον, διότι οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων και δεύτερων υλών έγιναν με χρονική υστέρηση σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Από τις μεγάλες ανατιμήσεις, τέλος, δεν ξέφυγε δυστυχώς ούτε μια σειρά υπηρεσιών, όπως τα ξενοδοχεία, η εστίαση και βεβαίως οι μεταφορές, καθιστώντας τη διασκέδαση, ακόμη και την έξοδο για σινεμά ή φαγητό, πολυτέλεια.

Σε υψηλά επίπεδα, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, παραμένουν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες τη χρονιά που πέρασαν έφτασαν να είναι ακόμη και τετραπλάσιες σε σύγκριση με το 2021, ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 279,39 ευρώ/MWh το προηγούμενο έτος, αυξημένη κατά 141% σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου το 2022 διαμορφώθηκε στα 116,3 ευρώ/ MWh, καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 148% σε σχέση με τα 46,9 ευρώ/MWh του 2021, ενώ σχεδόν πενταπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018.



Newsbomb.gr